Veel interesse voor De Pionier

ZEGVELD -  In januari gaat in Zegveld de bouw van start van De Pionier, een complex bestaande uit levensloopbestendige woningen waar senioren met passende hulp en zorg zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen. Bij Zegveld Zorgt hebben zich al tientallen geinteresseerden gemeld. Het gebouw, dat op de plek komt van de voormalige basisschool De Pionier, bestaat uit 24 woningen over drie woonlagen. Eén woning wordt als ontmoetingsruimte ingericht. De coöperatie Zegveld Zorgt gaat deze ruimte inrichten en beheren, evenals de gezamenlijke tuin achter het gebouw.
Verhuizen
Zegveld Zorgt biedt tevens ondersteuning aan bewoners die op hulp zijn aangewezen. Dit zodat zij zo lang mogelijk zelfstandig in het dorp kunnen blijven wonen. Tot nog toe moesten veel Zegvelders noodgedwongen uit het dorp verhuizen als ze afhankelijk werden van zorg in de woning. In januari 2022 worden de woningen té huur aangeboden via Woningnet en Rooftrack. Er zijn zeventien sociale huurappartementen beschikbaar en zes vrije sector huurappartementen. Zowel met een laag als met een hoger inkomen is het dus mogelijk om in De Pionier te wonen. Zegvelders die in aanmerking willen komen voor een woning in De Pionier kunnen zich aanmelden bij via de website van Zegveld Zorgt of via dorpsconsulent Paulien Emidio. Zij is telefonisch bereikbaar via: 06- 14326531 of per mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Lees meer...

Onduidelijk of extra steun de financiële problemen oplost
Dorpshuizen worstelen nog met tekort aan geld

René Cazander
Kamerik/Zegveld - De noodlijdende De Schulenburch en De Milandhof krijgen financiële steun van de gemeente. De vraag is of de Woerdense dorpshuizen met het geld uit de problemen zijn.
De stichting die De Schulenburch in Kamerik beheert, heeft de afgelopen maanden op het punt gestaan het dorpshuis annex zalencentrum terug te geven aan de gemeente Woerden. „We zijn het hartstikke zat. De exploitant met wie we een contract hebben, is de enige reden waarom we er niet mee stoppen”, schetst voorzitter Ad Smit de nijpende situatie.
Tegenslag na tegenslag na tegenslag zorgden ervoor dat de bestuursleden het niet meer zagen zitten, aldus Smit. Eerst waren er problemen met een klagende buurman, waardoor De Schulenburch een dwangsom kreeg opgelegd en de feesten eerder moesten stoppen. De buurman is inmiddels verhuisd. Toen brak corona uit. Als klap op de vuurpijl kreeg het Kamerikse dorpshuis ook nog te maken met een storm, waardoor een deel van het dak wegwaaide. Door al deze ellende heeft het dorpshuis moeten interen op haar reserves. „Het heeft er allemaal aardig ingehakt We hebben tussen de 1 en 2 ton ingeleverd. We zitten nu onder het bedrag dat we aan reserves moeten hebben.”

Lees meer...

Omstreden bouwproject start in winter

Volgens de planning wordt eind dit jaar begonnen met de bouw van 23 appartementen in Zegveld. Rond het project, dat de naam Pionier draagt (naar de naam van de basisschool die er stond), is veel te doen geweest. Bewoners van de Clausstraat maakten in februari bij de Raad van State bezwaar tegen het bestemmingsplan en de vergunning van woningcorporatie GroenWest voor woningbouw in het hart van het dorp. Ze vonden het plan te massaal. De hoogste bestuursrechter was het met de gemeente eens dat er behoefte is aan de woningen en dat er geen andere plek is.

Bron: AD Woerden 23 september 2021

Lees meer...

Actie Rob van Hoogdalem
Noordkaaptocht goed voor 17.000 euro

Het was geen reis om de wereld in 80 dagen maar daar moest Adri van Montfoort wel aan denken toen hij Rob van Hoogdalem toesprak op het Kerkplein afgelopen zaterdag.

WOERDEN - De voorzitter van Inloophuis ‘Leven met kanker’ prees Rob om zijn prestatie. “Naar de Noordkaap en weer terug in 82 dagen. Welkom thuis, Rob.”
Rob vertrok op dinsdag 1 juni en arriveerde op zaterdag 21 augustus om precies 10.00 uur weer in Woerden op het Kerkplein waar het Inloophuis met een kraam stond. Hier hadden zich verzameld familie en vrienden, gasten en vrijwilligers van het Inloophuis en vele anderen die hem hebben gevolgd. Begeleid door een aantal fietsers kwam hij die ochtend vanuit Harmelen waar hij de nacht had doorgebracht. “Ik wilde gisteren niet naar huis, dan zou het voelen het alsof de tocht al voorbij was.”

Lees meer...

Ido Vunderink (86), schilder van het Groene Hart, overleden

Kunstenaar Ido Vunderink is op 86-jarige leeftijd in zijn woonplaats Zegveld overleden. Vunderink was een hedendaagse schilder die overal ter wereld zijn werken exposeerde. Vunderink is gisteren in besloten kring begraven.
Een bekend werk van Vunderink is het doek Het Groene Hart dat een prominente plek heeft in het Woerdense gemeentehuis en dat ook zijn laatste grote opdracht bleek te zijn.
Het grote schilderij werd in april 2019 in het gemeentehuis onder toeziend oog van Vunderink zelf opgehangen. Het is een abstracte weergave van de natuur in het Groene Hart in voornamelijk blauwtinten. Bijna was het doek er niet geweest. De dokter adviseerde de schilder de opdracht niet aan te nemen vanwege zijn broze gezondheid. „Maar ja, toch ben ik het gaan proberen. Voor ziek zijn heb ik geen tijd, ik wil doorgaan. Maar ik geef toe dat het keihard werken was”, zei hij destijds.
„Hij was een kunstenaar die zich steeds weer wist te vernieuwen”, zegt Frans Lander, een goede vriend van Vunderink. „In de laatste jaren begon Ido steeds een meer sobere stijl te ontwikkelen, overbodige zaken weg te laten en te zoeken naar het wezenlijke der dingen. Helemaal abstract werd hij echter nooit, je herkent bijna altijd het uitgangspunt, een landschap, een boeket of een persoon.”
Vunderink zal altijd de schilder van het Groene Hart blijven, zegt Lander: „We zullen Ido missen, maar de schoonheid van zijn kunst blijft bij ons als een eeuwige troost, vooral voor Lex Heldring die meer dan 66 jaar zijn levenspartner was.”

Lees meer...

‘Had niet kunnen vermoeden dat het zo mooi zou zijn'.

Rob van Hoogdalem
Rob van Hoogdalem fietst van Woerden naar de Noordkaap en weer terug, om geld op te halen voor Inloophuis leven met kanker’. Hij vlogt hierover op zijn YouTubekanaal en doet wekelijks verslag in de Woerdense Courant. Vandaag de vierde aflevering.

ZWEDEN - "Er is weer een week voorbij gevlogen. Veel te snel. Ik heb de afgelopen week werkelijk door natuurparken gefietst 70 kilometer alleen maar bossen, meren, fluitende vogels en overstekende elanden. Zelfs meelopende rendieren, geweldig. Ik had niet kunnen vermoeden dat het zo mooi zou kunnen zijn. Helaas heb ik wel een dikke 100 kilometer met de bus moeten overbruggen. Vanwege werkzaamheden waarbij de weg een paar keer 10 kilometer grind was. Dan merk je ook duidelijk dat in de bus alles afstandelijker is. Je ziet alleen maar langsrazende bomen en verder niets. Met bijvoorbeeld een camper rij je door de bossen heen. Op de fiets rij je in de bossen. Daarbij ruik je de bomen, voel je de wind en hoor je de vogels. De dag dat ik met de bus was had ik een erg leuke ontmoeting. Ik werd uitgenodigd om in een klein gezellig houten kerkje koffie te drinken.

Lees meer...

‘Bezwaren ongegrond’ dus bouw De Pionier kan van start

Zegveld - De Raad van State heeft op 12 mei de bezwaren van omwonenden tegen de bouw van appartementencomplex De Pionier in Zegveld ongegrond verklaard. Na een vertraging van bijna twee jaar is daarmee de weg vrij om te starten met de bouw op de locatie van voormalige basisschool De Pionier aan de Clausstraat Voor het zover is, zullen woningcorporatie GroenWest en de gemeente eerst met de omwonenden in gesprek gaan. Wethouder Tymon de Weger (wonen): "Erg fijn dat er nu een uitspraak is, zodat we verder kunnen met dit initiatief door Zegvelders zelf. Veel senioren in Zegveld zijn op zoek naar dit soort woningen. Zij krijgen hierdoor de kans om in hun vertrouwde omgeving te blijven wonen. Bovendien zorgt het plan ervoor dat er doorstroming op gang komt."
Het appartementencomplex is een initiatief van Zegveld Zorgt in samenwerking met GroenWest en het Dorpsplatform Zegveld. GroenWest heeft met Bolton Bouwontwikkeling het bouwplan voor 23 appartementen en een gemeenschappelijke ruimte uitgewerkt. De appartementen zijn bedoeld voor senioren en mensen die zorg aan huis nodig hebben. Zegveld Zorgt is een coöperatie die is opgericht door het Dorpsplatform met als doel inwoners van Zegveld hulp, zorg en ondersteuning te bieden.

Bron: Woerdense Courant 26 mei 2021

Lees meer...

Lintjesregen 2021

Cor van Amerongen (Zegveld) was vijftien jaar bestuurslid en vrijwilliger bij de Hengelsportvereniging Zegveld. Ook is hij vanaf 1990 voorzitter (1990-1998), secretaris (1998-heden) en vrijwilliger bij de Konijnen en Pluimveevereniging Kleinveeteelt in Zegveld. Van 1997 tot 2009 was hij vrijwilliger bij Voetbalvereniging SIVEO '60 in Zegveld, o.a. als jeugdleider. Sinds 2003 is hij vrijwilliger (2003- 2018 voorzitter) van Muziekvereniging Kunst na Arbeid (KNA). Ook is hij sinds 2018 diaken en koster bij de Gereformeerde Kerk Woerden.

Woerdense Courant 28 april 2021

Cellen zijn multitaskers

Bert van den Hoogen

Professor Marileen Dogterom onderzoekt de werking van levende cellen door onderdelen ervan na te bouwen. Ze wil daarmee bijdragen aan het antwoord op de grote vragen over het leven.
Kunt u in maximaal honderd woorden uitleggen wat uw vakgebied nanobiotechnologie inhoudt?
„We proberen het leven te begrijpen door op nanoschaal in te zoomen op het lichaam. Als je op celniveau kijkt, dan zie je daarin een complexe samenstelling van moleculen die allemaal een andere functie hebben en met elkaar in verbinding staan. We begrijpen nog lang niet hoe het kan dat al die moleculen samenwerken om een cel levend te krijgen.”

Lees meer...

‘Schattentour van de Meije’

DE MEIJE - De Blauwe Meije organiseert een Ludieke Schattentour op zaterdag 17 april (vanaf 11.00 uur). Daarbij kun je fietsen of lopen over de Meijedijk en kom je langs prachtige locaties die leuke spul-letjes verkopen of weggeven. "Op dit moment is het snuffelen in een kringloop niet meer zo ge makkelijk vanwege de coronamaatregelen. Deze schattentour zorgt dat ervoor snuffelen weer mogelijk is op een sportieve manier. Het startpunt ligt bij parkeerplaats Natuurmonumenten kruising Bosweg en Meije, hier is het mogelijk om de auto te parkeren en verder te gaan met de fiets en grote fietstassen. Onderweg kunnen deelnemers bij De Blauwe Meije stoppen voor heerlijke home made appeltaart en bijvoorbeeld koffie, dit kunnen ze weer meenemen naar een van de tien verborgen picknickplaatsen over de Meije." De schatkaart is op te halen bij Jits Coljee/De Blauwe Meije kraam of via www.deblauwemeije.nl.

Bron: Woerdense Courant 31 maart 2021

Lees meer...

Zegveldse boeren krijgen subsidie voor hun oevers

René Cazander

Zegveld - Twaalf boerenbedrijven langs de Slimmenwetering in Zegveld krijgen subsidie van provincie en de Europese Unie om hun oevers natuurvriendelijker te maken.
De nieuwe oevers worden aangelegd op plekken waar het weiland veel last heeft van afkalving door het water. Met name bij storm en harde wind heeft het land veel te lijden. Boeren langs de Slimmen-wetering zien al jaren met lede ogen aan dat ze steeds meer grond verliezen. Samen met het waterschap De Stichtse Rijnlanden en de natuurvereniging Rijn Vecht & Venen hebben ze daarom plannen gemaakt om erger leed te voorkomen. Door de bestaande oevers natuurvriendelijker te maken, wordt niet alleen afkalving tegengehouden, maar wordt ook de diversiteit aan planten bij en op de waterkant vergroot.

Lees meer...

Plannen voor verbeteren kade en weg langs De Meije aangepast.

DE MEIJE - De plannen voor het verbeteren van de weg en de kade langs het riviertje De Meije (gemeente Woerden) zijn aangepast. Binnen de bebouwde kom, komt een extra witte belijning langs de kant van de weg en een markering op het wegdek om het 30-kilometer gebied te benadrukken. Bovendien komen er geen overrijdbare grasbermen en langs de zuidzijde van de weg worden minder elzenbosjes verwijderd. De plannen, waarop omwonenden in eerste instantie veel kritiek uitten, zijn vastgesteld door het bestuur van het hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden. Het waterschap neemt samen met de gemeente Woerden de 3,5 meter brede dijk tussen Woerden en Bodegraven onder handen, omdat die nu te laag en onveilig is. Op sommige delen wordt de weg verhoogd, op andere stukken komt langs de kade een damwand te staan of een nieuwe tuimelkade. Het gaat om het deel van de Meije tussen de Hazekade (dorpskern Meije) en de Hollandse kade (werkschuur De Kievit). Een stuk van een kleine 5 kilometer. Het aangepaste projectplan en het inspraakrapport liggen tot 17 februari 2021 ter inzage. Najaar 2021 gaat het werk dat twee jaar duurt van start, is nu de planning.

bron: AD Woerden 13 januari 2021