Sloop zestien woningen in Zegveld

ZEGVELD - Woningcorporatie Cazas Wonen wil de huizen aan de Molenweg 26 tot 40 en Nieuwstraat 1 tot 8 in Zegveld slopen en op de locatie nieuwe woningen bouwen.
Uit eerder onderzoek is gebleken dat er bij de betreffende woningen scheurvorming is ontstaan als gevolg van funderingsproblemen. Cazas Wonen voerde in de afgelopen periode gesprekken met bewoners, het Dorpsplatform, Zegveld Zorgt en medewerkers van gemeente Woerden over de wensen en mogelijkheden voor de locatie.
Meerwaarde
Ontwikkelaar Mireille van den Pol licht toe: “We zien dat op deze locatie nieuwbouw ten opzicht van groot onderhoud meerwaarde biedt voor Zegveld. We verwachten ongeveer twee keer zoveel woningen van goede kwaliteit te kunnen terugbouwen, die voldoen aan de eisen van de tijd. Daarnaast kunnen we inspelen op de demografische ontwikkeling van Zegveld.” Cazas Wonen zet nu in op de ontwikkeling van nieuwbouw en wil daarbij samenwerken met de bewoners en samenwerkingspartners.

Lees meer...

BOER MET EEN ‘BEHOORLIJKE DOSIS EIGENWIJSHEID’
‘Buitenbeentje’ Hugo wil geheel fossielvrij boeren

Charlotte de Heij

Zegveld - Duurzaam boeren, zonder fossiele energie, heeft de toekomst. Daar is melkveehouder Hugo Spruit aljarenvan overtuigd. Voor zijn nieuwe project, een compleet elektrische grasmaaimachine, heeft hij ruim een halve ton subsidie gekregen.

Op zijn erf in Zegveld, waar de zestig koeien door het natte weer nog altijd op stal staan, is van ver een kleine windturbine te zien. Samen met de zonnepanelen levert die genoeg groene stroom voor zijn kringloopmelkveebedrijf, dat Hugo Spruit samen met Ijsbrand Bol nu dertien jaar runt. De shovel die buiten staat, is compleet elektrisch en met de ontwikkeling van de ‘eco-werker’, een elektrische maaier, zet Hugo de volgende stap naar fossielvrij boeren.
Hij is ervan overtuigd dat fossiele energie niet past in een duurzame wereld. „Hoe we ermee kunnen stoppen, weet ik nog niet”, erkent Hugo, „maar ik houd wel van een uitdaging.” Met zijn plan voor de eco-werker stuitte hij bij de fabrikanten van maaiers en shovels eerst op reacties als ‘nee’ en ‘niet mogelijk’. Koudwatervrees, noemt hij dat en bovendien: ‘nee’ staat niet in zijn woordenboek.

Lees meer...

Woerdense ouderen pakken hoofdrol in docu ‘Scootmobiel’

Bram Immerzeel

Woerden/Zegveld - Toch nog een Holly woodcarrière op je zeventigste? Woerdense ouderen pakken de hoofdrol in de nieuwe NPO-documentaire Scootmobiel. „Sommigen grapten al: ‘Daar heb je de filmster’.”
Daar was dan ineens afgelopen zondag de documentaire over de scootmobieltocht in Woerden. „Documentairemaker Frans Bromet zag in zijn eigen dorp Ilpendam iemand in een scootmobiel rijden. Hij dacht: hoezo zit die man in zo’n wagentje? Van de buitenkant mankeert hij niks”, vertelt Bart van der Linden, een van de hoofdrolspelers en het brein achter de scootmobieltochten. „Zo kwam hij op het idee om met twee tochten mee te gaan.”
Sinds 2020 maken ouderen in de regio Woerden, meestal in een groep van twintig, vijf keer per jaar een scootmobieltocht. Vrijwilligers van Thuishuis Woerden begeleiden deze activiteit.

Lees meer...

De eerste ooievaars zijn gespot in Zegveld

De liefde hangt letterlijk in de lucht boven Zegveld. Het eerste koppel ooievaars van 2024 is daar gezien. De vogels zijn druk bezig met het inrichten van hun liefdesnestje op de hoge palen bij het Ooievaarsstation in Zegveld. Dat het ooievaarskoppel is galand is goed nieuws voor liefhebbers van de zon en hogere tempraturen, want de lente komt daarmee steeds meer in zicht.
Ooievaarsstation
Elk jaar trekken de ooievaars uit Zegveld (en de rest van Nederland) weg zodra de winter om de hoek komt kijken. Ze trekken dan tijdelijk naar warmere oorden. Stijgen de temperaturen, dan keren de trekvogels net zo snel weer terug, in Zegveld kijken vrijwilligers van het ooievaarsstation elk jaar weer rijkhalzend uit naar de terugkomt van de dieren. Vrijwilliger Cor had dit jaar de eer. Hij spotte het eerste ooievaarskoppel van 2024 op hun paalnest.

Lees meer...

Derde editie Zegveld wintert

ZEGVELD -  In Zegveld is zaterdag 10 februari de derde editie van Zegveld Wintert.
Om 13.00 uur start hei evenement en wordt de dag afgetrapt met de spelenkennis voor kinderen van alle leeftijden. Zo is er rodeo snowbord, ballenbak, skihut springkussen, pinguïns gooien, mega sjoelbak, kleurboek, curlingbaan, airhockey, dubbele twistladder en een bouwhoek. Om 13.30 uur kunnen er weer lekkernijen voor bij de koffie (taart, cake, enzovoort) ingeleverd worden voor de bakwedstrijd 'Heel Zegveld bakt’. Tijdens de bingo, die 14.00 uur start, worden de winnaars bekend gemaakt en kan al hel lekkers geproefd worden. Bingo is voor alle leeftijden en er zijn leuke prijzen te winnen.
Ballonartiest
Vanaf 15.00 uur kunnen kinderen zich laten schminken of een mooie ballon laten maken door de ballonartiest. Om 16.00 uur start de kinderdisco. Kinderen mogen verkleed langskomen. Rond 17.00 uur start de feestavond met muziek van DJ Eijsco en Mello. De Milandhof zorgt tussen 17.00 en 19.00 uur voor winterse gerechten. Er zijn 8-persoons tafels te reserveren dooreen mail te sturen naar: info@csz-zegveld.nl.

Lees meer...