Arie de Bruijn sportvrijwilliger 200607jan-AriedeBruijn

“Ik ben een beetje een achtergrondfiguur en zit er niet direct op te wachten om op de voorgrond te treden. Maar toen ik genomineerd was, had ik wel zoiets van...leuk! Maar dammen is niet één, twee, drie een sport die op de voorgrond staat. Dus ik dacht: “Dit is het dan wel”, aldus Arie de Bruijn uit de Prinses Beatrixstraat 11. Des te groter was de verrassing toen op 15 december uit de drie genomineerden voor Sportvrijwilliger van het jaar 2006 Arie als winnaar letterlijk in de spotlights kwam te staan. 

Lees meer...

Grote problemen door zuidwesterstorm

Donderdag 18 januari raasde er een zware zuidwesterstorm, windkracht 10, over ons land. De storm zorgde voor grote problemen: het treinverkeer werd stilgelegd en er stonden lange files. Sommige mensen moesten noodgedwongen de nacht ergens anders doorbrengen. Het nationaal crisiscentrum waarschuwde zelfs niet naar buiten te gaan als dat niet strikt noodzakelijk was.

Ook in ons eigen dorp was er behoorlijk wat schade door afgewaaide dakpannen en omgewaaide bomen. De brandweer had het erg druk en moest onder andere op de Hoofdweg een aantal bomen preventief kappen. Helaas is er ook een aantal schapen verdronken. Wat heel jammer is, is dat een van de twee grote kastanjebomen aan het begin van de Hoofdweg op nummer 2, het niet gered heeft. De boom stond er al vanaf 1886 en was daar op tienjarige jarige leeftijd neergezet.

Lees meer...

Zaterdag 14 april ‘de boer op’!

 

Mevrouw Pea de Groot praat er nog steeds erg enthousiast over, ook al is het de 22ste keer dat zij dit evenement organiseert. In het begin samen met mevrouw Kemp en nu samen met de Commissie Open Dag van het Agrarisch Centrum in Woerden. Maar niet alleen mevrouw De Groot heeft er zin; ook de deelnemende bedrijven zijn er helemaal klaar voor.

Het is ook alweer een tijdje geleden dat Zegveld meedeed aan deze dag. De laatste keer was in 1997 en toen was het een groot succes. Helaas kon in 2002 ‘De boer op’ niet doorgaan in verband met de MKZ-crisis. Dit jaar kunt u op zaterdag 14 april terecht op elf bedrijven. Een unieke gelegenheid om een kijkje te nemen op een melkveehouderij, kalverenhouderij, schapenkaasmakerij en palingkwekerij. Daarnaast zet de Proefboerderij de deuren open. U kunt hier de stallen binnenlopen waar melkvee, jongvee en schapen met lammeren staan. Ook wordt de bezoekerszaal opengesteld met informatie over het nieuwe bestemmingsplan van de gemeente Woerden voor het buitengebied en de Proefboerderij zelf. Uniek is dat het pad dwars door het land achter de Proefboerderij, speciaal voor vandaag wordt opengesteld.

Lees meer...

26 mei: recreatieve fietsdag CSZ

Nadat een aantal jaren geleden de Zegvelderie ophield te bestaan, is de Culturele Stichting Zegveld naarstig op zoek gegaan naar een nieuw jaarlijks terugkerend evenement. In de decembermaand is dat de winterfair geworden, maar er moest ook nog iets in het voorjaar komen. 07apr-Fietsdag-groot

Volgens bestuurslid Chris Verheul is het idee van een recreatieve fietstocht ontstaan toen vorig jaar het boerderijenboek ‘Boerengoed tussen Greft en Meije’ werd uitgegeven. Het oorspronkelijke plan was een route uit te zetten langs een aantal van de beschreven boerderijen. Dit plan liep een beetje anders. Er kwamen tijdens het brainstormen zoveel suggesties en ideeën, dat er uiteindelijk een zeer uitgebreid en gevarieerd programma te voorschijn kwam. Vanzelfsprekend is een aantal in het boek beschreven boerderijen opgenomen in de route, maar er kan ook een bezoek worden gebracht aan bekende Zegveldse locaties zoals de palingrokerij, het ooievaarsdorp en de proefboerderij. Bij de familie Vergeer kunt u schapenkaas proeven en bij de familie Lekkerkerker is de prachtige tuin geopend. Bij Galerie 8x10 aan de Hoofdweg is er een foto-expositie met als thema ‘Het Groene Hart’. Tegelijkertijd met de fietsdag zal de jaarlijkse Goede Doelendag bij de familie van Ingen worden gehouden.

Lees meer...

Zorgondernemers Thomashuis krijgen sleutel

door Jolanda van Luinen

07mei-Thomashuis

Na een voorbereidingstijd van drie jaar, zijn Theo en Jeanne Nieuwendijk vrijdag 27 april weer iets dichter bij hun doel gekomen. Toen kreeg het – uit Kockengen afkomstige – echtpaar namelijk uit handen van de woningbouwvereniging officieel de sleutel uitgereikt van de woonboerderij aan de Hoofdweg 140, die het afgelopen jaar is omgebouwd tot zorgboerderij. (Zie hiervoor ook ons artikel in De Berichtgever van maart 2006) Zelf wonen de gezinshoofden/zorgondernemers en hun jongste dochter Steffie (17) sinds afgelopen december op de bovenverdieping; acht (jong)volwassenen met een verstandelijke beperking gaan binnenkort hun appartementen op de benedenverdieping betrekken. Vanaf dat moment zullen zij dagactiviteiten rondom het huis gaan verrichten, of eventueel hun huidige werk aanhouden. Deze vijf vrouwen en drie mannen waren die ochtend niet aanwezig bij de overhandiging van de sleutel. De officiële opening wordt namelijk uitgesteld totdat iedereen gewend is.

Lees meer...

Noodweer teistert Zegveld

Na de zware zuidwesterstorm van 18 januari, werd Zegveld deze maand wederom getroffen door noodweer. Op vrijdagavond 8 juni rond de klok van 18.00 uur barstte het natuurgeweld los. Vooral de Broeksloot had te leiden onder de grote hoeveelheden neerslag. Binnen een half uur stonden de straten blank, raakten afvoerputten overbelast en stroomde het water een aantal woonkamers binnen. De brandweer heeft in de avonduren assistentie verleend bij het leegpompen van De Jorai. In gemeenschapsruimte en een aantal lokalen stond vijf centimeter water. Langs de Rondweg sneuvelden diverse bomen en in een weiland werd een schaap door de bliksem getroffen. De jeugd van Zegveld had vooral veel plezier na afloop van het noodweer. Diverse kinderen trokken hun zwemkleding aan en speelden nog uren in de Broek’sloot’! Het onweer op donderdag 14 juni zorgde volgens de media ook voor noodweer, al bleek het in Zegveld wel mee te vallen met de schade. Wel werd het defilé van de Avondvierdaagse vanwege het onweer afgelast.

Lees meer...

Tweede Reumaloop Zegveld groot succes

Op zaterdag 8 september jl. organiseerde het Reumafonds voor de tweede keer de eendaagse wandeltocht in de omgeving van Zegveld. De lokale drijvende kracht achter dit evenement is De Sinaasappelman.
De deelnemers konden een keuze maken uit afstanden van 5, 12 en 24 kilometer. Tijdens de langste afstand werd de mogelijkheid geboden 10 kilometer wandelen te vervangen door een 45 minuten durende overtocht per boot over de Nieuwkoopse plassen om vervolgens in Nieuwkoop de wandelroute te vervolgen.
Het deelnemersveld was zeer divers. De oudste deelnemer was 84 jaar en de jongste 12 jaar. Tevens werden net als vorig jaar een aantal trouwe viervoeters gesignaleerd. Het exacte aantal deelnemers is bij het ter perse gaan van De Berichtgever nog niet bekend, maar door de organisatie wordt een ruwe schatting van vijftig deelnemers meer dan vorig jaar aangehouden. De start van de wandeltocht werd muzikaal omlijst door de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’. Gedurende de hele dag kon men in Gasterij De Milandhof terecht voor warme en koude versnaperingen. Ook werden er streekproducten en wandelattributen verkocht. Na afloop van de wandeltocht konden de wandelaars genieten van een verkwikkende massage door een van de aanwezige masseurs.

Lees meer...

COOP heropend

Op 25 september stonden Piet en Helen Bremmer ‘s avonds bij de ingang van de winkel om iedereen persoonlijk welkom te heten in de vergrote en vernieuwde COOP-winkel .
Een winkel waar Zegveld trots op kan zijn en de complimenten waren dan ook niet van de lucht. Doordat de voormalige winkel van Uittenbogaard Mode bij de bestaande COOP-winkel kon worden getrokken, kon het assortiment worden uitgebreid en ruimer worden uitgestald. Tevens is in de winkel ruimte gecreëerd voor een servicepunt van Stichting Woonbelangen Woerden en de RABObank.
Wij wensen Piet, Helen, de ouders van Piet en het winkelpersoneel veel werkplezier en goede zaken in de vernieuwde COOP-winkel.

Lees meer...

Opening nieuwe zaal De Oude Herbergh

Alle inwoners van Zegveld en andere belangstellenden werden uitgenodigd de nieuwe zaal De Oude Herbergh van Gasterij De Milandhof te bewonderen tijdens het open huis op 14 november jl. Velen gaven gehoor aan deze uitnodiging en kwamen met eigen ogen de metamorfose van dit deel van De Milandhof aanschouwen. De nieuwe zaal oogt ruim, gezellig en sfeervol, waarbij zeer veel aandacht is geschonken aan de inrichtingsdetails. In deze Oudhollandse sfeer is het mogelijk feesten of partijen te combineren met het hypermoderne ‘live cooking’ concept. Tijdens het open huis konden de bezoekers genieten van allerlei op de bakplaat bereide lekkernijen. Menig bezoeker doopte als dessert zoete vruchten in de chocoladefontein. Tevens werden de bezoekers getrakteerd op een spetterend optreden van Imca Marina. Gasterij De Milandhof hoopt met deze vernieuwingen en uitbreiding ook in de toekomst te kunnen voldoen aan de vraag van zaalverhuur voor commerciële en dorpse activiteiten.

Lees meer...

Sinterklaas in Zegveld07dec-Sinterklaas2

Op 24 november werd de Sint en zijn Pieten welkom geheten in Zegveld. De Sint maakte een rondgang door het dorp in een koets met twee paarden. De vele Pieten hebben de kinderen onderweg verwend met snoepgoed en pepernoten. In Gasterij De Milandhof vierde de Sint het Sinterklaasfeest samen met 750 kinderen, ouders en opa’s en oma’s. De muzikale begeleiding werd verzorgd door muziekvereniging Kunst Na Arbeid met majorettes verkleed als hulp Pieten. Dit jaar werd de Sint tijdens het feest verrast met een heel bijzonder cadeau. Uit handen van de burgemeester ontving de Sint een nieuwe Sinterklaasmantel.
Nadat de Sint en zijn gevolg waren uitgezwaaid, werden de kinderen bij het verlaten van de zaal getrakteerd op een zak snoep en een mandarijn. De uitstekende organisatie van dit Sinterklaasfeest was wederom in handen van speeltuinvereniging De Robbedoes.

Bij Peuterpret

Lees meer...