Beatrix 39 gehuldigd door minister Verburg

Zaterdag 12 december was de stal versierd bij Theo en Truus Spruit aan de Dwarsweg 31. En ze hadden daar een hele goede reden voor: Beatrix 39, een koe uit de stal van Theo Spruit, had in het voorjaar een levensproductie van 100.000 kg melk bereikt. Daarnaast was Beatrix 39 in september genomineerd bij de verkiezing van de ‘Duurzaamste koe van Nederland 2009’. Bij de publieksjury behaalde ze de eerste plaats en bij de vakjury eindigde ze op de tweede plaats. Beatrix 39 is duurzaam omdat ze zo vitaal haar hele leven – ze is nu 15 jaar – gezonde melk met heel veel vet en eiwit heeft gegeven. Dit najaar werd bekend dat ze in totaal meer dan 10.000 kg vet en eiwit in haar leven geproduceerd heeft. Het was voor de familie Spruit een hele eer dat minister Gerda Verburg bereid was om Beatrix 39 voor deze bijzondere prestatie te huldigen. De minister stond stil bij het hoge percentage vetgehalte, namelijk 5,36 procent en het hoge percentage eiwit gehalte, namelijk 4,24 procent. Het hoogste ooit gemeten.
Minister Verburg memoreerde het fokdoel van de familie Spruit: kracht, eiwit, goed beenwerk en goeie uiers. Zij typeerde ‘de Spruiten’ als boeren die met het rentmeesterschap boeren voor een duurzame toekomst. Zij zijn zorgzaam voor dieren, grond en sloten. Dit biedt voor de samenleving een goede kwaliteit ten aanzien van leefomgeving. Namens de minister was er voor Beatrix 39 een grote mand met vers gras.

Lees meer...

Nel de Jong-van der Poel: Afbouwen kan nog heel lang duren

Wie iets wil weten over de RK Parochie Onze Lieve Vrouwe Geboorte in de Meije komt uiteindelijk waarschijnlijk terecht bij Nel de Jong-van der Poel. Uit allerlei hoeken kwamen er al berichten dat toch echt mevrouw De Jong uit de Meije een keer geïnterviewd moest worden, omdat ze jarenlang zo ontzettend veel voor de kerk gedaan heeft en dit nu langzaam wil gaan afbouwen. Inderdaad slechts afbouwen, want in het gesprek bleek al snel dat ze voorlopig nog niet echt helemaal afscheid zal nemen.
Mevrouw de Jong (79) woont haar hele leven al in de Meije. Op de plek waar nu haar huis staat, stond 20 jaar geleden nog de oude boerderij waar zij met haar man en tien kinderen woonde. Ze vergeet nooit meer haar reactie toen ze de boerderij voor de eerste keer zag: ,,Die scheve muren, je zal er maar moeten wonen!” Maar het huis werd opgeknapt en na een aantal jaren – inmiddels 20 – werd de boerderij gesloopt en woont ze er nog steeds heel erg naar haar zin. Mét uitzicht op het prachtige landschap van de Meije én vlak bij de kerk. Want de RK kerk speelt een belangrijke rol in haar leven.

Lees meer...

Trouw aan jubilerend geel en blauw

Op 22 juni 1960 werd de zaterdagmiddag voetbalclub ‘Sport Is Vreugde En Ontspanning’ opgericht. Van het begin af aan beter bekend als SIVEO’60.

Aan tafel zitten Dick van der Hoeven (63), Wim Kastelein (56) en Rikkert Versluis (29). Dick en Wim zijn al vanaf de oprichting van Siveo betrokken bij de club.
Rikkert, de huidige voorzitter van SIVEO, werd als klein jongetje lid van de club en speelt af en toe nog een wedstrijd mee met het eerste elftal. Dick en Wim zijn allebei jarenlang bestuurslid geweest en Dick is bovendien al bijna veertig jaar redacteur bij het clubblad. Bovendien kunnen ze door hun ervaring het bestuur adviseren bij bepaalde zaken.

Lees meer...

Lentefeest groep 1 en 2 van de Jorai

De kinderen van groep 1 en 2 brachten op 19 maart alle inwoners van 68 jaar en ouder een zelfgemaakt lenteboeket. Op de foto’s ziet u Roos tussen de bloemen in het klaslokaal en Niels, Bart, Stan en Anouk op bezoek bij mevrouw Tanger in de Broeksloot.

apr-Lenteapr-Lente.2

Lees meer...

Dorpshart opgeknaptmei-COOP

Het vergeten stukje grond aan de Julianalaan naast Coop Bremmer is opnieuw aangelegd. Door samenwerking en sponsoring van Hoveniersbedrijf De Kooter (aanleg en beplanting), Firma Van den Dool (het zand en de grond) en vier bankjes (namens de Rabobank, OVM Verzekeringen, het Dorpsplatform en Coop Bremmer) ziet het dorpshart er prachtig uit.
Piet Bremmer: ,,Wij hebben het dorpshart van Zegveld op deze manier kunnen verfraaien en zo is er een mooi plekje ontstaan voor jong en oud. Ook het kunstwerk komt nu veel beter tot zijn recht. Ik hoop dat we er met z`n allen van kunnen genieten en dat we het ook netjes houden.”

Lees meer...

Zomermarktjun-ver.markt

Een mooiere dag hadden ze niet kunnen wensen. Zestien verenigingen presenteerden zich op zaterdag 5 juni op een zonovergoten zomermarkt. De kinderen konden 's morgens hun spulletjes verkopen op de rommelmarkt en voor hen was er een groot springkussen. Echt zomer werd het toen de beach volleyballers in actie kwamen.

Lees meer...

Stoof Tweewielers al 50 jaar een begrip

Ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van Stoof Tweewielers is De Berichtgever te gast bij Rianka en Gert-Jan Stoof. Tijdens een drukke maandagochtend vertellen zij in het kantoor van het bedrijf over het verleden, heden en de toekomst van hun bedrijf.

Gert-Jan: ,,Mijn opa had een fietsenmakerbedrijf in Kamerik en na zijn dood heeft de oudste zoon het bedrijf overgenomen. Mijn vader Ab bleef in de zaak werken en woonde in bij zijn broer. Na zijn huwelijk met mijn moeder Gerda ging hij in Zegveld wonen en begon daar een eigen fietsenwinkel. Mijn vader vulde het assortiment fietsen aan met huishoudelijke artikelen, witgoed, speelgoed en dergelijke, omdat hij dacht dat hij niet kon leven van de verkoop en reparatie van fietsen alleen.”

Lees meer...

Laatste uitruk brandweermannen Jan Beukers en Arie Langerak

Op woensdagavond 29 september werd de brandweerpost Zegveld gealarmeerd voor een woningbrand aan de Rondweg nr. 52B. De in scene gezette uitruk bleek de laatste voor Jan Beukers en Arie Langerak. De mannen namen plaats in de brandweerauto als bevelvoerder en chauffeur. Ter plaatse bleek de woning van Jan-Arie Langebeuk in brand te staan. De woning werd als verloren beschouwd.

Lees meer...

Juf Riet neemt na 33 jaar afscheid van de Peuterpret

Met paard en wagen reed juf Riet op vrijdagochtend 5 november voor de laatste keer naar de Peuterpret. De peuters hebben haar feestelijk onthaald met muziek, ballonnen en slingers. Zij ontving van de peuters als afscheidscadeau een zelfgemaakt receptenboek en een appelboom voor in de nieuwe tuin aan de Rondweg. Van de leidsters ontving zij een herinneringenboek met foto’s,  maar ook van Kindercentra Midden Nederland Kind & Co – waarbij de Peuterpret is aangesloten – kreeg zij een verrassing. Zij hadden burgemeester Schmidt ingeseind met betrekking tot dit jubileum en hij overhandigde juf Riet tijdens haar afscheidsochtend een gemeentelijke onderscheiding. Een oorkonde en een zilveren speld met daarop het wapen van de gemeente Woerden vanwege haar verdiensten op peuterspeelzaal de Peuterpret. Later in de middag werd in Gasterij de Milandhof een reünie voor oud-collega’s, oud-peuters en hun ouders gehouden. Samen met de huidige leidsters, de oudercommissie, Dinie Methorst (voorleesouder) en Magda van der Tol (oud-leidster) werd er ‘s avonds bij Riet thuis tijdens een kookworkshop nog lang over dit afscheid en de reünie nagepraat.

Lees meer...

Zegveldse stichting in een straatarm Afrikaans landdec-stichting-faso

Wat heeft een Zegveldse stichting te zoeken in een van de armste landen van de wereld?
Burkina Faso, een van de Sahel-landen in West-Afrika.
Bijna zeven keer zo groot als Nederland en met bijna evenveel inwoners.
Op zich een vredelievende, politiek stabiele republiek, waar de zittende president al bijna 25 jaar aan het bewind is. ‘Het vaderland van eerlijke mensen’, zoals de naam Burkina Faso, het vroegere Opper Volta, betekent.
Maar het dorre, droge land, waar tachtig procent van de bevolking van de landbouw moet zien rond te komen, is straatarm. Onderwijs is er een groot probleem. Niet meer dan driekwart van de jongeren maakt de basisschool af. En juist daar wil de Stichting Faso met haar Zegveldse voorzitter Cees Boekelo de helpende hand te bieden: “Tien jaar geleden ontmoette één van onze zoons een medestudent uit Burkina Faso, Kontine Kambiré. Ze zijn samen naar het dorpje gegaan waar Kontine is opgegroeid. Toen hebben we besloten de jongeren uit dit dorp te gaan helpen om aan een betere toekomst te kunnen bouwen en  hebben we Stichting Faso opgericht”.

Lees meer...