'Flinke stap' op weg naar kenniscentrum Zegveld

ZEGVELD -  Het is nog niet helemaal zeker of het kenniscentrum Westelijke Veenweiden in de voormalige proefboerderij in Zegveld wordt gevestigd. Daarover moeten de drie Groene Hartprovincies Noord- en Zuid-Holland en Utrecht, de waterschappen en de LTO nog met elkaar praten.
Dat zegt Harold IJskes van de Stuurgroep Groene Hart. Die heeft deze week in een belangrijk deel van de benodigde financiën toegezegd voor de opzet van een kennis- en innovatiecentrum Westelijke Veenweiden. „Er is een flinke stap gezet," aldus IJskes.
Of Zegveld de plek voor het kenniscentrum wordt, moet de zelfstandige stichting of ondernemingsvorm bepalen die het centrum gaat opzetten. Deze ondernemingsvorm gaat los van de drie provincies en vijf waterschappen die in het Groene Hart actief zijn, functioneren.
De LTO heeft zich flink ingespannen om de sluiting van de proefboerderij Zegveld te voorkomen. Bestuurder Klaas Barendregt van LTO Noord gaat ervan uit dat Zegveld de plek wordt waar het kenniscentrum voor het veenweidegebied komt. „Het is belangrijk dat dit hier, middenin het gebied, wordt gevestigd."
Er is de LTO veel aan gelegen Zegveld te behouden, zij het niet meer als proefboerderij, maar dan als kenniscentrum. De proefboerderij als zodanig houdt op te bestaan.
Het deel ervan dat de melkveehouderij betreft, wordt samen met andere melkveehouderijcentra gebundeld in Leeuwarden. Het gebouw wordt volgens Barendregt op de markt gebracht als zelfstandige melkveehouderij. „Voor iemand die op de boerderij koeien wil houden en affiniteit heeft met het kenniscentrum."

Lees meer...

Wintermarkt in de Milandhof

Zegveld - De Culturele Stichting Zegveld organiseert op zaterdag 10 december voor de negende keer een wintermarkt in de Milandhof. De sporthal wordt weer omgetoverd tot een sfeervol kerstdecor, terwijl Gasterij Milandhof garant staat voor een gezellig terras met winterse hapjes en drankjes. De vijftig kraampjes zijn sfeervol versierd en bieden traditionele kerst- en winterartikelen,   waarvan veel zelfgemaakt zijn door hobbyisten. Ook de Kerstman is weer van de partij. De leerlingen van Sam's Body Work geven om 11.00 en 14.00 uur een streetdance optreden.
Voor de kinderen is er een knutselhoek, waar gipsen beeldjes beschilderd kunnen worden. De Zegveldse vereniging 'Klein Veeteelt' zal weer een dierenhoek inrichten. De overdekte winterfair begint om 10.00 uur en duurt tot 16.00 uur. Meer info online. www.csz-zegveld.nl

Bron: Woerdense Courant 30 november 2011

Lees meer...

Trots 
'Zegveldse' Gouden Griffel

ZEGVELD - De Milandschool uit de Meije/Zegveld heeft met blijdschap vernomen dat Simon van der Geest de Gouden Griffel 2011 heeft gewonnen. Deze belangrijke prijs is de hoogste landelijke prijs die een kinderboekenschijver kan winnen. Hij heeft gewonnen met zijn boek Dissus wat gebaseerd is op de Odysee. Zijn liefde voor lezen en schrijven zijn zorgvuldig en liefdevol ontwikkeld op de Milandschool alwaar hij zijn lager school tijd heeft doorgebracht. Het boek 'Dissus' van Simon van der Geest zal de komende weken extra worden behandeld door alle groepen van de Milandschool.

Bron: Woerdens Nieuwsblad 21 oktober 2011

Lees meer...

Topkoe uit Zegveld in race voor titel

Zegveld - In naam van hun koe Beatrix 39 doen Theo en Truus Spruit uit Zegveld een gooi naar de titel 'beste ge-bruikskoe van Nederland'. Deze competitie wordt morgen tijdens het jaarlijkse Boerenlandfeest in Hoornaar beslist.
Beatrix is al bijna 17 jaar oud en kwam ter wereld op de boerderij van Spruit aan de Dwarsweg. Omgerekend naar mensenleeftijd is de koe nu bijna 100. Toch is Beatrix opnieuw zwanger; begin volgend jaar moet ze kalven. In haar lange leven produceerde ze tot nu toe 118.000 liter melk, met een opmerkelijk hoog eiwitgehalte.
De 'wonderkoe' neemt het morgen op tegen elf andere dieren. De winnaar verdient behalve de titel een geldprijs van 1000 euro. Beatrix 39 viel al eerder in de prijzen. Twee jaar geleden kreeg ze de publieksprijs bij de verkiezing van de duurzaamste koe van het land. De jury zette haar op de tweede plek. Dat ging gepaard met een feestje op de boerderij van Spruit, in aanwezigheid van toenmalig landbouwminister Gerda Verburg.

Lees meer...

Dorpsplatform verontrust
Verplaatsen van snelheidsmeter wekt onbegrip

BABETTE DESSING
WOERDEN/ZEGVELD - Meer dan de helft van de passanten op de Hoofdweg in Zegveld rijdt te hard. Toch wordt de snelheidsmeter die er stond verplaatst naar de Oudelandseweg in Woerden. Het dorpsplatform Zegveld is verontrust en vreest dat de Hoofdweg opnieuw als racebaan zal worden gebruikt.
Uit snelheidsmetingen op verschillende plekken langs de Hoofdweg blijkt het merendeel van de passanten de maximumsnelheid van 60 kilometer per uur aan de laars te lappen. Ter hoogte van huisnummer 130 rijdt 52 procent harder dan is toegestaan. Dertig procent rijdt er harder dan 65 kilometer per uur. Iets dichterbij de dorpskern geeft 33 procent te veel gas en rijdt 11 procent harder dan 65 kilometer per uur.
Het snelheidsdisplay is voor de zomer op de weg tussen Woerden en Zegveld geplaatst, na aanhoudende klachten van inwoners. Uit eerdere metingen op de Zegveldse Uitweg blijkt dat de helft van de passanten daar eveneens te hard rijdt. Wethouder Titia Cnossen is duidelijk over de metingen: „Het lijkt soms wel het circuit van Zandvoort."
Aangezien ook op de Oudelandseweg regelmatig het gaspedaal te ver wordt ingedrukt, wordt de mobiele snelheidsmeter die langs de Hoofdweg stond deze week verplaatst naar de Woerdense route langs het Brediuspark. De meetapparatuur zal de komende acht weken staan ter hoogte van de keukenhandel. „We hebben maar één snelheidsdisplay en die verplaatsen we nu naar de Oudelandseweg, omdat daar ook klachten zijn. Het dorpsplatform Zegveld is hiervan op de hoogte gebracht," aldus Cnossen.
Blij is het dorpsplatform allerminst met het weghalen van de meetapparatuur. „De metingen zeggen genoeg. Dit is verontrustend. Het geeft aan dat er echt handhaving van de snelheid moet komen door politiecontroles," stelt Paul Vonk van het dorpsplatform.
Vonk is bang dat het verplaatsen van de snelheidsmeter naar de Oudelandseweg voor passanten reden is om in Zegveld opnieuw te hard te gaan rijden. De snelheidsmeter wordt ingezet om automobilisten bewust te maken van hun snelheid. Het rijgedrag wordt geregistreerd, maar de kentekens van de passanten worden niet vastgelegd. Cnossen: „Maar het registeren van de snelheid betekent niet dat de gemeente de mogelijkheid heeft om aanpassingen aan de weg te doen. Wel maken we een analyse om te kijken wat de beste methodes zijn om snelheidsduivels tegen te houden." Door de uitkomsten van de metingen kan de gemeente de politie wel opdracht geven om vaker op een bepaald tijdstip te controleren.
VAN DE ZOTTE
Door het ontbreken van de juiste weginrichting op de Hoofdweg kan de politie volgens de gemeente niet handhaven op te hoge snelheden. Van de zotte, vindt Vonk. „Je kan toch geen 60-kilometerzone instellen en die vervolgens niet handhaven? Daar moet verandering in komen." Vonk denkt dat anderen het percentage van 30 procent vinden meevallen. „Maar dat is niet zo. Als je je bedenkt dat er 500.000 enkelzijdige verkeersmetingen zijn gedaan, is die 30 procent opeens wel veel."
Het dorpsplatform zit binnenkort met de gemeente om de tafel en wil ingrijpende maatregelen eisen.

Lees meer...

Bijzondere tuinen
Nooit meer weg uit parel in de Randstad'

Gert en Bea Hulleman waren op zoek naar een huis met een grote tuin en vonden zo'n vijftien jaar geleden in Zegveld precies iets dat helemaal naar hun zin was. Nadeel was wel dat de tuin bestond uit een chaos van brandnetels en een oude, scheefgezakte schuur. Ze hadden geen vooropgezet plan hoe de tuin aan te pakken of wat het eindresultaat diende te zijn. Wel hadden zij een wensenlijstje; boomgaard, stukje bos, kleurrijke borders, zithoekjes en ruimte voor verwildering met bijvoorbeeld oude boomstronken en dakpannen en... zevenblad.
Beetje bij beetje
Het stuk het dichtst hij het huis werd het eerst aangepakt en zoetjes aan werd er zo naar achteren toe gewerkt. „Beetje bij beetje ontstond, eigenlijk meer op gevoel, een tuin," zegt Bea.De beplanting werd aan Bea overgelaten omdat zij opgroeide in een hoveniersfamilie en dus veel kennis in huis heeft over de bloeitijd, hoogte en de perfecte locatie voor een plant. Zon, halfzon of schaduw; zij weet het uit haar hoofd. „Na zo'n zes jaar bereikten we het einde van de tuin, grenzend aan de brede sloot en daarachter het weidelandschap."
Om de basis aan te kleden, werd door het echtpaar een scala aan 'krijgertjes' aan de tuin toegevoegd. „Tegels, grind en tuinstoelen maar ook veel planten kregen we van allerlei kennissen." Het eindresultaat na een paar jaar intensief in de tuin werken, stemt beiden heel tevreden. „We zijn blij met de tuin zoals het nu is."

Lees meer...

Meije krijgt café terug
De Halve Maan wordt weer van de buurt

SARIE KATSMAN
MEIJE - Fietsers en wandelaars zijn ongeduldig en ook de buurt kijkt er naar uit: de heropening van café De Halve Maan. Vanaf morgen begint deze geliefde pleisterplaats aan een nieuw leven. Elly van Hanswijk en Ina Masson zwaaien er voortaan de scepter.
De Halve Maan zit weer strak in de frisbruine verf, de oude stamtafel van de familie Schutter is gepoetst en in ere hersteld, zonlicht valt door de glanzende ruiten. De tweedehands bar („Van tv-programma Walhalla; heeft Bridget Maasland nog aan gezeten!") is gemonteerd, overal wordt door familie en andere helpende handen nog druk geklust voor de opening van morgen.

Lees meer...

Reuzensjasliek dé blikvanger op het dorpsfeest van Zegveld


ZEGVELD - Geen gehannes met spiesjes van twee decimeter. Nee, Zegveld pakt het grootser aan. Op de Zegvelderie van 18 juni gaart een sjasliek van zes meter.
Rob van Hoogdalem, in het dorp beter bekend als 'de Sinaasappelman,' liep al langer met het buitenissige idee rond. Het pas aangetreden nieuwe bestuur van de Zegvelderie zag er de lol wel van in.
Maar de recordbarbecue is desondanks uiterst serieus. In samenspraak met metaalbedrijf Schouten uit Woerden heeft Van Hoogdalem een zes meter lange bak laten maken en een spies van dezelfde lengte. „Daar gaan de gebruikelijke ingrediënten op; rundvlees, paprika, tomaat, ui. Alleen zijn de brokjes in dit geval van het formaat hamburger," vertelt de Zegvelder.
Het vlees wordt de dag tevoren in een pascalisatiemachine behandeld. Onder extreem hoge druk worden bacteriën gedood. „Zo wordt het vlees beter houdbaar gemaakt. Na conservering gaat alles in de koeling, en zaterdag worden de pennen gekoppeld. Zodra het vuur op de goede temperatuur is, komt de sjasliek erboven te hangen. Een paar minuten draaien en bereiden, en dan kunnen de mensen aanschuiven," schetst Van Hoogdalem de gang van zaken.

Lees meer...

School in de Meije groeit
Combinatieklas met peuters heeft positieve uitwerking


HARRIE VAN OPSTAL
Zegveld / Bodegraven - De Milandschool zit in de lift. De enige school in buurtschap de Meije heeft succes met de gecombineerde kleuter- en peutergroep. Mede daardoor groeit het aantal aanmeldingen vanuit het naburige Zegveld.
De Milandschool, onderdeel van de r.k. Willibrordschool in Bodegraven, heeft dit schoolseizoen voor het eerst een onderbouwklas met daarin kinderen die normaal gesproken naar de peuterspeelzaal gaan. Deze leeftijdsgroep van tweeenhalf tot vier jaar draait drie ochtenden per week mee in de klas met vier- tot zesjarigen. Meer nog dan dat de onderbouw op deze manier een royaal aantal kinderen zou houden, was de reden hier de proef de stap van speelzaal en basisschool kleiner te maken. De school werkt nauw samen met kinderopvangorganisatie Kind en Co - Midden Nederland. Zowel de Milandschool als Kind en Co is zeer tevreden over de eerste resultaten. In de klas blijkt dat de hummeltjes elkaar helpen en stimuleren. De peuters kijken veel vaardigheden af van de 'echte' basisschoolleerlingen. Maar andersom is de komst van de peuters goed voor de kleuters. Ze krijgen de gelegenheid anderen te helpen of leiding te nemen en daar steken ze zelf ook weer veel van op, merkt Annemieke Pinkse, locatieleider van de Milandschool.
Bovendien vinden 5- en 6-jarigen het prettig soms even weer 3 te zijn. En peuters die al een beetje op de peuterspeelzaal zijn uitgekeken, krijgen gelegenheid basisschool-uitdagingen aan te pakken. „En het is voor het kind ook prettig om al een beetje gewend te zijn aan school," aldus Pinkse.

Lees meer...

Goud van oud in Milandhof

ZEGVELD - De vierde aflevering van het muziekevenement Goud van Oud heeft plaats op zaterdag 9 april. Het feest wordt, net als in voorgaande jaren, gehouden in gasterij de Milandhof in Zegveld. De Clarks uit Den Haag verzorgen muziek waarop de bezoekers kunnen swingen. Een verlichte dansvloer van 36m2 is aanwezig. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.goudvanoudzegveld.nl.

Bron: AD 30 maart 2011

Voorjaarsconcert

Zegveld - Zaterdagavond 2 april wordt de Milandhof voor een avond omgetoverd tot de concertzaal van muziekvereniging Kunst Na Arbeid. De drumband heeft enkele verrassende slagwerkstukken ingestudeerd. De fanfare en het Mallet Percussion Corps voeren bekende popnummers uit en begeleiden daarbij de show van de majorettes. Daarnaast spelen drumband, MPC en fanfare enkele gezamenlijke stukken waarbij filmbeelden boven de vereniging worden geprojecteerd. Aanvang: 19.30 uur. Toegang: gratis.

Bron: Woerdense Courant 30 maart 2011

Lees meer...

Laatste onderhoudsdag IVN in deze winter

Het landschapsonderhoud van de IVN wordt volgend weekend afgesloten. Langer doorgaan is niet verstandig, want dieren zouden gestoord kunnen worden en de sapstroom van bomen en struiken komt op gang. De afsluiting vindt plaats bij familie Kop aan de Hoofdweg 106. Een aantal wilgen moeten hier geknot worden. Van 10 tot 15 uur wordt er gewerkt en voor koffie en thee wordt gezorgd.

Lees meer...

Denken, drinken en lachen

RIK SNEIJDER
Het is verbazingwekkend rustig in de gymzaal van Milandhof in Zegveld. Voor de 31-ste keer is hier het Verenigingenspel gehouden. Peinzen, lachen en een slokje gaan hand in hand.
De gymzaal zit vol. 72 Teams buigen zich gedurende 2,5 uur over 36 vragen. Een pauze is er niet bij. De vragen worden namelijk na een minuut of tien bedenktijd naar het volgend team doorgespeeld. Tijdens een pauze zouden de deelnemende teams dus met elkaar kunnen overleggen en de goede antwoorden kunnen opschrijven. Dat is niet de bedoeling, dat is valsspelen. Maar via een moderne telefoon zijn de antwoorden op de vragen toch ook stiekem op te zoeken? Organisatrice van de Culturele Stichting Zegveld, Ciska Klooster, moet lachen. „Dan hebben wij het geluk dat hier in Zegveld het bereik van veel mobieltjes heel slecht is. Dus het heeft niet veel zin om het op te zoeken. Ik denk ook niet dat het gedaan wordt, dan is de lol er gauw af. Maar inderdaad, als je wilt valsspelen dan zijn er altijd mogelijkheden."

Lees meer...