De Actie4Kids schoenendoos

door Aniek van der Burg

Op 13 oktober is de Club van start gegaan met het versieren van schoenendozen.
Samen met de oogstdankviering, de Milandschool en de Geloofsgemeenschap hebben wij 45 dozen gevuld. In deze goedgevulde dozen zitten schriften, pennen, potloden, kleurpotloden, een gum en puntenslijper, een knuffel, zeep, tandenborstel, tandpasta en wat men zelf nog van toepassing vond.

Dit jaar gaan de schoenendozen weer naar landen in Afrika en Oost Europa. Daar hebben de kinderen het nu moeilijk. Een gevulde schoenendoos is een fantastisch cadeau: die kinderen hebben nog nooit een cadeau gehad. Ook gaan de kinderen weer naar school door de schriften en pennen die erin zitten. Ze leren hoe ze hun handen moeten wassen en tanden poetsen, allemaal dingen die voor ons vanzelfsprekend zijn.

Tijdens de Oogstdankviering van 1 november is er een extra collectie gehouden. Samen met extra giften is het mooie bedrag van € 333,20 opgehaald. Een groot gedeelte is voor de verzending van de dozen, van het resterende bedrag hebben wij nog artikelen gekocht voor in de dozen.

Tijdens de clubbijeenkomst van 1 december zal een aantal jongeren van de Club de schoenendozen persoonlijk gaan afgeven bij het verwerkingscentrum in Woerden.

Nogmaals dank voor JULLIE inzet.

Lees meer...

Weer of geen weer, in en rondom de Nieuwkoopse Plassen zijn deze winter leuke activiteiten. Voor gezinnen, kinderen en volwassenen.Uilenballen pluizen

Uilenballen pluizen
Kom op 30 december uilenballen pluizen in Bezoekerscentrum Nieuwkoopse Plassen. Maak van de botjes een mooi kunstwerkje.

Voederhuisjes maken
Begin het nieuwe jaar goed! Maak op 3 januari een mooi winterhuisje voor de vogels in je tuin of op je balkon.

Vaartocht met snert
Krijg je na de Nieuwjaarsduik nog geen genoeg van water? Vaar dan met de boswachters van Natuurmonumenten op 3 januari de Nieuwkoopse Plassen op! Halverwege het varen leggen we aan op een eiland, waar je broodjes kunt bakken en warme chocolademelk drinkt. Na afloop staat er een warme kop snert voor alle deelnemers klaar.

Vette Vogel Dag in natuurgebied de Ruygeborg
Op 31 januari pakken we nog één keer groot uit met de Vette Vogel Dag van OERRR. Maak in de Loopstal, naast natuurgebied de Ruygeborg, vet-lekkere cupcakes en andere heerlijke vogelsnacks. Of bak een broodje boven het kampvuur voor je eigen snaveltje!

Wie, waar en wanneer?
Voor wie:  Iedereen van 4 tot en met 99 jaar (tenzij anders aangegeven op de website).
Wanneer:  Tijdens én na de kerstvakantie, precieze tijden en prijzen staan op de website.
Waar:       Bezoekerscentrum Nieuwkoopse Plassen, Dorpsstraat 116, 2421 BC te Nieuwkoop
Entree:     Aanmelden, kosten en meer informatie: www.natuurmonumenten.nl/nieuwkoop

In verband met een verbouwing van de winkel is het bezoekerscentrum gesloten van 18 t/m 29 januari 2016.

De Alphense textielgroep “Treffend Textiel” gaat deze maand op herhaling bij Natuurmonumenten. Dit jaar is het thema “Rondom Water”. De groep laat in het Bezoekerscentrum Nieuwkoopse Plassen zien hoe zij op een niet-alledaagse manier het thema heeft vertaald in textiele kunst. Daarbij zijn allerlei textiele materialen en technieken toegepast.TreffendTextiel

Amelien den Boer, Ida van Bostelen, Marie-Louise Braamhorst, Ien Hazebroek, Anneke Hoogendoorn, Willemien Moerman, Marina de Mol, Elly Nederpeld en Fanda Surink-Zandbergen vormen de groep ‘Treffend Textiel’. De 9 vrouwen komen regelmatig samen om elkaar te inspireren.
Ieder heeft een eigen stijl en werkt zowel 2- als 3-dimensionaal. Realistisch en abstract.

Lees meer...

door Bert Spruit, Meije
Op 8 augustus was het eindelijk zover. Verzamelen in Den Bosch en na een mis in de St. Jan op de fiets naar Santiago. Uitgezwaaid door mijn vrouw, dochter en schoonzoon.
Sponsoring
De VNB-organisatie (Vereniging Nederlandse Bedevaarten) organiseert dit jaar voor het eerst een fietstocht naar Lourdes én Santiago. Alle deelnemers dragen een bedrag bij (sponsoring) om andere bedevaartgangers naar Lourdes (met mindere financiële mogelijkheden) ook in de gelegenheid te stellen naar Lourdes te gaan. Bij aankomst in Lourdes wordt het totale sponsorbedrag van € 20.000,-- bekend gemaakt en de cheque overgedragen aan de VNB. We vertrekken met 60 man/vrouw waarvan 12 vrijwilligers en 48 fietsers naar onze eerste overnachting in Scherpenheuvel in België. Overnachten doen we dagelijks in hotels en soms in een klooster.

Lees meer...

goededoelendagOp DV zaterdag 21 november zal het van 9.30 tot 14.00 uur weer Goede Doelen Dag zijn in de Voorhof. Het belooft een gezellige dag te worden, waarvoor wij jong en oud, van harte uitnodigen. Kom lekker winkelen en/of koffie drinken met wat lekkers! Onder de koffie kunt u proberen de langste appelschil te produceren.

Breng een grote tas mee, want er zijn veel lekkere dingen, zoals: gebak, oliebollen, bakmeel, fruit, stoofpeertjes, salades, smoort, kaas en noten, snoep, advocaat en sinaasappelsap.

Verder zijn er diverse standhouders met leuke cadeau- en gebruiksartikelen ook voor de komende feestdagen, zoals: woningdecoratie, kinderkleding, lingerie, Israël- en Aloe Vera-producten, sierraden, sjaals, poncho’s en omslagdoeken, oude en nieuwe boeken, leuke Bijbelhoezen, fotokaarten, (kerst)kaarten en postzegels, bloemstukken, bloembollen, planten en toiletpapier.

Voor jong en oud zijn er spelletjes te doen, waarbij leuke prijzen te winnen zijn. Damliefhebbers kunnen een potje simultaandammen met meesterdammer Arie de Bruijn. Nieuw is de strippenkaart, waarop kinderen spelletjes kunnen doen en aan de balie een pakje drinken en chips kunnen halen. Daarnaast kan er de hele dag door ingeschreven worden op unieke artikelen en waardebonnen van bedrijven. Om 13.30 uur worden de hoogste inschrijvers en de winnende personen van de spelletjes bekend gemaakt door een bekende Zegvelder. Komt u dan even kijken of u één van de gelukkigen bent?

Tijdens het winkelen, ontfermen de autowassers zich over uw auto. Maak het uzelf verder makkelijk door bij ons de lunch te gebruiken, er staan diverse soorten soep en (warme) broodjes klaar.

Wij zien uit naar een fijne dag waarop we samen weer een mooi bedrag bij elkaar hopen te brengen voor onze naaste in nood, ver weg en dichtbij. Heeft u geen vervoer? Eén belletje naar de Voorhof (691410) en de gratis taxi rijdt voor.

Tot ziens namens de GDD-commissie!

Janneke Blonk, Jennita van Dam, Marleen de Groot, Emmy van Ingen en Jan Pak

Op 8 november vaart de boot van de boswachters de Nieuwkoopse Plassen op om een mooie natuurtocht te maken. Ook al is het buiten nog niet zo koud, bij Natuurmonumenten kom je tijdens de Bikkelvaartochten alvast in winterse sferen! Neem je sneeuwballen mee en geniet van een kop warme snert na afloop.bikkelvaartocht

Alleen voor bikkels
De vaartocht van aanstaande zondag is de eerste in een serie van zeven bikkeltochten op de Nieuwkoopse Plassen. Als er geen ijs in de plas ligt, varen we de plassen op om te laten zien hoe de winter de Nieuwkoopse Plassen in haar greep heeft. Om even op te warmen gaan we halverwege aan land voor een korte wandeling. Warme versnaperingen en een knisperend kampvuurtje in de open lucht zullen onderweg niet ontbreken.

Lees meer...

Op zaterdag 7 november is er weer de landelijke Natuurwerkdag. De boswachters van Natuurmonumenten aan de Nieuwkoopse Plassen nodigen iedereen uit om deze dag ook te helpen aan het onderhoud van het plassengebied.Natuurwerkdag

De Haak
Tijdens deze dag nemen de boswachters je mee naar natuurgebied De Haak, aan de Nieuwkoopse Plassen. Dit is een bijzonder gebied vanwege de unieke vegetatie zoals klokjesgentiaan, veenmosorchis en moeraskartelblad.

De werkzaamheden bestaan uit het uitzagen van boompjes om het open karakter van dit gebied te behouden. Kom op je laarzen, het kan aardig vochtig zijn! Neem zelf je lunch mee, de boswachters zorgen voor soep.

Start
Aanmelden kan via de website www.natuurwerkdag.nl. De verzamellocatie is Hollandsekade 23 in Woerdense Verlaat. De dag begint om 10:00 uur en eindigt om 15:00 uur. Op deze locatie zijn de werkzaamheden niet geschikt voor kinderen, maar alleen voor personen ouder dan 12 jaar.

fietscampagneRijwielhandelaar Stoof Tweewielers in Zegveld CONTROLEERT EN REPAREERT OP ZATERDAG 31 OKTOBER A.S. GRATIS UW FIETSVERLICHTING. Alleen de materialen dient u te betalen. Het arbeidsloon wordt niet in rekening gebracht. In de week van maandag 2 november tot en met zaterdag 7 november geeft Stoof Tweewielers 10% korting op reparatie- en materiaalkosten.
Als het langer donker is, is het belangrijk dat de verlichting op de fiets het doet. Fietsen in het donker zonder licht en geen goede reflectoren op de fiets is immers gevaarlijk en het laat andere weggebruikers schrikken. Bovendien kun je er een boete van  maximaal € 55,-- voor krijgen.
De fietsverlichtingsactie is een initiatief van Stoof Tweewielers in samenwerking met de gemeenten Nieuwkoop, Alphen aan den Rijn en Kaag en Braassem en de Fietsersbond Alphen aan den Rijn e.o.
Ook aan de basisscholen en scholen voortgezet onderwijs in de genoemde gemeenten is gevraagd aandacht te besteden aan het belang van goed werkende fietsverlichting en van de juiste reflectiematerialen op de fiets.
De fietsverlichtingsactie in Zegveld is onderdeel van een regionale campagne fietsverlichting. Meer informatie over de regionale campagne en over fietsverlichting en reflectiematerialen vindt u op website van de fietsersbond Alphen aan den Rijn en omgeving www.fietsersbond.nl/alphenaandenrijn

Geloofsgemeenschap Meije/Zegveld Vrijwilligersavond
Namens de voorbereidingsgroep, Ada Burgers

We liepen al een poosje rond met het idee om voor al die vrijwilligers uit de Meije en Zegveld een avondje te organiseren, maar het kwam er steeds niet van. 4 juni was het dan toch zover.
Vanaf half acht was er koffie met gebak en al heel snel waren er overal gezellige groepjes. Yke Bos opende de avond en heette iedereen welkom in het bijzonder pater Gabriël, die iets over zijn werk in Brazilië zou vertellen. Vol enthousiasme en liefde vertelde hij over zijn leven en de mensen daar. De trefwoorden in zijn verhaal waren naastenliefde, saamhorigheid en 'met z'n allen'. Een heerlijke man en een verademing dat er nu eens niet over het sluiten van kerken of over geld werd gesproken, maar over de kern van ons geloof: 'er zijn voor elkaar".

Lees meer...

Textielkunstenaar Nora van Klingeren exposeert van 5 oktober tot en met 1 november in Bezoekerscentrum Nieuwkoopse Plassen van Natuurmonumenten. In de expositie toont de kunstenares de vanuit haar bouwkundige achtergrond gemaakte wandkleden en kleine textielwerken. De expositie ‘Waterverhalen in vilt en zijde’ is gratis te zien.Waterverhalen
Van Klingeren maakt de wandkleden van vervilte wol en met de hand geschilderde zijde. De opbouw van de verschillende lagen wol, afgewisseld met zijde, zorgen voor structuur en diepte. De kunstenaar zoekt in haar werk naar een mengeling van abstracte en figuratieve vormen.

Lees meer...