Snerttoernooi

Zegveld - Voetbalclub Siveo houdt op zaterdagmiddag 3 januari het jaarlijkse snerttoernooi voor de B- en A-junioren, de dames en alle senioren. Deelnemers moeten uiterlijk 13.00 uur aanwezig zijn. Voor snert wordt gezorgd.

Bron: Woerdense Courant 31 december 2014

Zonder laboratorium wint oma Janny oliebollentest

door BERT VAN DEN HOOGEN
WOERDEN - Oma Janny van bakkerij Van Leeuwen bakt de beste oliebollen van Woerden. Dat kwam uit de test onder alle lokale bakkerijen in de gemeente Woerden. Martin Damen, een van de testers, geeft de oliebol een 'dikke 10'. „Het is een waanzinnig lekkere bol. Je weet niet wat je proeft." Net zo enthousiast is hij over de oliebollen van bakkerij De Leeuw in Zegveld ('een geweldige bol!') en gebakskraam José en Willem Muller aan de haven
in Woerden, die respectievelijk tweede en derde werden. Bij de landelijke AD-oliebollen-test won bakkerij Broeking, die een filiaal heeft in Woerden. Dat Broeking nu niet won, heeft mogelijk te maken met de wijze van testen. Ook bij deze test werd onder meer op vet, smaak en uiterlijk getest, maar Damen en de andere testers hadden geen laboratorium tot hun beschikking. Björn van Leeuwen is blij met de eerste plek. „Wij weten dat we goede oliebollen bakken. Wij bakken niet voor testen, maar
voor onze klanten. En we bakken ze alleen bij oudjaar en tijdens de koeienarkt. Toch vinden we de eerste plaats natuurlijk leuk. Het geheim? We hebben al 100 jaar hetzelfde recept. Het is gewoon afwegen, rijzen, draaien en bakken. Het mooiste is dat mijn moeder van 85 jaar ze nog bakt, maar dat kan elk jaar iemand anders zijn." Bij bakker De Leeuw zijn ze trots op de tweede plek. „Vorig jaar een eervolle vermelding en dit jaar de tweede plek. Het is een prachtig resultaat."

Lees meer...

Club akkoord met huurcontract

ZEGVELD - Voetbalvereniging Siveo '60 is het met de gemeente Woerden eens geworden over een huurverhoging van 14.000 euro. De club heeft voor die "forse verhoging" wel de contributie voor de leden moeten opschroeven. Volgens de vereniging hebben bestuur en financieel adviseur Paul Vonk er 'alles aan gedaan om de klappen te beperken.' De ene helft van het bedrag komt uit contributieverhoging, de andere helft haalt het bestuur uit bezuinigingen elders in de begroting, licht Vonk toe. Hoeveel de verhoging voor de leden wordt, is nog onderwerp van studie. Het bestuur probeert de lasten zo goed mogelijk te verdelen.

Bron: AD Woerden 26 november 2014

Lees meer...

Speculaasactie Zegveld

ZEGVELD - In de week van 3-8 november gaan de leden van zangkoor 'de Lofstem' uit Zegveld weer op pad voor de jaarlijkse speculaasverkoop. Bestellen kan ook. Wie dat liever doet, belt aar de voorzitter Adrie Uittenbogaard op 0348 - 69 18 08.

Bron: Woerdense Courant 29 oktober 2014

Bram van der Vlugt (80) acteur uit Zegveld

In deze rubriek beantwoordt elke dag een bekende streekgenoot een aantal vragen uit het Grote Buurtonderzoek van het AD.
Kent u uw buren?

Lees meer...

Wandeling door schraalgrasland

ZEGVELD/DE MEIJE - Staatsbosbeheer verzorgt samen met Groene Hartgidsen zaterdag 27 september een natuurwandeling door het eeuwenoude cultuurlandschap rond Zegveld en de schraallanden van de Meije. Langs het riviertje de Meije ligt één van de weinige stukken schraalgrasland die het westen van Nederland nog heeft. Dit gebied ziet er nog net zo uit als ongeveer 100 a 150 jaar geleden. Op de stukken land die ver weg lagen van de boerderijen en die nooit werden bemest, ontstond een bijzondere vegetatie waarover de gidsen vertellen. De wandeling begint om 09.45 uur met een korte inleiding bij gasterij Milandhof in Zegveld en duurt tot 13.00 uur. Volwassen betalen 8 euro, kinderen 3 euro. Aanmelden kan tijdens kantooruren via 06-23774925. www.groenehartcentrum.nl

Lees meer...

Roemeniëmarkt in Zegveld

ZEGVELD - Voor de 23e keer wordt 30 augustus de jaarlijkse Roemeniëmarkt gehouden (van 9.00 tot 16.00 uur, hoek Rietveld/Zegveldse Uitweg). Er zijn kinderspelen, het rad van avontuur, bloemenkramen, een horecaplein, allerhande snuffelkramen, kaas, fruit en honing. Wie ideeën heeft voor de markt of voor het invullen van een eigen kraam, kan contact opnemen (0348 - 415224). Er wordt gezocht naar mensen die voorafgaand aan op de dag zelf een steentje willen bijdragen. Wie eigen baksels wil maken voor de koffiehoek, kan deze vrijdagavond of zaterdagmorgen vroeg op het marktterrein brengen. De opbrengst komt geheel ten goede aan de hulp voor Roemenië, Oekraïne en Moldavië. Parkeren kan op het terrein van Bontrans Transport en Opslag (Rietveld 30). De winkel en de goedereninname zijn op vrijdag 29 augustus en in de week na de Roemeniëmarkt gesloten.

Bron: Woerdense Courant 20 augustus 2014

Lees meer...

Een eigen stukje regen woud in Costa Rica

door Winny van Rij
Na zijn eerste bezoek aan Costa Rica zo'n tien jaar geleden, besloot Zegvelder Matthijs Bol zich in te zetten voor behoud van tropische ecosystemen. Zijn stichting Work with Nature kocht al 3,5 ha regenwoud en dat moet 30 ha worden.
ZEGVELD - Toen ik voor het eerst in Costa Rica kwam, werd ik overweldigd door de mooie natuur, de regenwouden, de vriendelijke mensen en de cultuur." Dat was toen hij na de havo met beste vriend Maarten van der Beek vrijwilligerswerk ging doen bij een schildpaddenproject van een Nederlandse eigenaar.
Groots plan
"Back to basic op een klein eilandje waar schildpadden hun eieren leggen. Vroeger werden die eieren gestroopt door de lokale bevolking." De eigenaar van het project maakte de stropers bewust van het belang om eieren te beschermen. "Dat doen de stropers nu in ruil voor een vast salaris, het geeft ze inkomen en zekerheid. Dit unieke plan pakte goed uit en zoiets wilde ik ook, maar dan grootser en weidser, iets dat het hele regenwoud en ecosysteem omvat." Deze man met een missie besloot terug in Nederland tropische bosbouw te gaan studeren en ging voor zijn stage opnieuw naar Costa Rica om onderzoek te doen naar herbebossing. Daar studeerde hij ook op af. "Samen met Maarten, die bioloog is, ging ik na mijn studie weer naar Costa Rica, deze keer om gericht te zoeken naar plekken waar je regenwoud kunt aankopen, zoeken naar land met de juiste papieren." Costa Rica is afhankelijk van ecotoerisme en de regering stimuleert projecten. "Zodra je bos aankoopt, wordt dit ingeschreven in de boswet en dan mag het niet omgezet worden naar een andere landsoort." Het is dus een stabiele en veilige investering. Bol en Van der Beek vonden
in Costa Rica een geschikt bos, gelegen in de Caribische laaglanden, bij San Miguel aan de voet van een bergketen. De Stichting Work with Nature werd opgericht. Ze kochten 3,5 ha grond maar om echt invloed op het tropisch ecosysteem te hebben, is 30 ha nodig. Uiteindelijk moet het gebied zelfvoorzienend zijn met water en voedsel. "We willen de lokale mensen die geregeld bomen voor zichzelf kappen, ervan bewust maken dat ze geld kunnen verdienen door regenwoud te beschermen, en mee te doen aan het project in ruil voor inkomen." In het gebied moet een centrum komen waar ze mensen kunnen ontvangen voor stage, onderzoek en vrijwilligerswerk, waar lokale mensen werken als gids of onderzoeksassistent. In oktober wil Bol samen met bedrijfseconoom Martin Havik naar Costa Rica om de aankoop te doen. "We hebben haast omdat palmolieproducenten en bananenmagnaten ook op deze grond azen. De eigenaar wil aan ons verkopen, maar we kunnen niet te lang wachten."
Adopteren
Een team van zes vrijwilligers is de campagne adopteerregenwoud.nl gestart. "Met 2,50 euro red je al 1 m2." Iedereen kan een of meer m2 regenwoud adopteren. Eenmalig of periodiek, als particulier of bedrijf, voor jezelf of als cadeau, en altijd met certificaat. Meer info en een aansprekend filmpje zijn te vinden op www.adopteerregenwoud.nl

Bron: Woerdense Courant 30 juli 2014

Lees meer...

Geslaagde kunstexpositie bij Atelier de Schuur

ZEGVELD - Afgelopen zaterdag was het een drukte van belang op het terrein van het Thomashuis in Zegveld waar Atelier de Schuur tijdens een open dag vele kunstwerken van deelnemers exposeerde. Zowel Thomashuis als het bijbehorende atelier bestaan in oktober 7 jaar, en de activiteiten bij dit dagbestedingproject voor kunstenaars met een verstandelijke beperking namen het laatste jaar enorm toe. Zorgondernemer Theo Nieuwenhuis: "Dat is sinds mensen geen beroep meer kunnen doen op vervoer." Bewoners van het Thomashuis gingen veelal elders naartoe voor dagbesteding. "Dat bieden we nu zelf en krijgen ook van buitenaf veel cliënten." Om dezelfde reden startte Nieuwenhuis vorig jaar ook een activiteitencentrum in het dorp zelf. "Met een winkeltje waar de schilderijen en het keramiek weer verkocht worden en waar vanuit de deelnemers ook licht seriematig werk doen voor bedrijven in de omgeving zoals brieven inpakken en post bezorgen." Dat werkt twee kanten op. "De ondernemers zijn zodoende ook maatschappelijk betrokken bezig." Eens in de twee jaar organiseert medewerker en creatief therapeut Maarten Vlaming een expositie in het atelier waar vaste medewerkers en vrijwilligers de cliënten met creatieve ambities begeleiden. Zoals Willemien die de keramiek-opleiding in Gouda volgde, "ik doe dit al vijf jaar een ochtend in de week met veel voldoening." Ook andere organisaties presenteerden zich zoals Abrona, Ameco en Zomo Zorg."

Lees meer...

Sportiviteit op Zegvelderie

ZEGVELD - Behalve kramen, kinderrommelmarkt, aquabubbels, springkussens, pony rijden en nog veel meer, geeft de CSZ dit jaar ook een sportief tintje aan de Zegvelderie. Je kunt namelijk meedoen aan een spinningmarathon of beachvolleybal. Wil je aan Zegveld laten zien hoe hard je kunt fietsen op een vette beat? Doe mee met de 2 uur durende spinningmarathon op het plein naast De Florijn van 12.00 tot 14.00 uur. Er wordt gefietst voor het Thomashuis in Zegveld. Opgeven: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Volleybalvereniging Animo 72 organiseert samen met de Culturele Stichting Zegveld een beachvolleybaltoernooi op 5 juli. Opgeven: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (uiterlijk 21 juni).

Siveo C1 pakt beker

ZEGVELD - De meisjes Siveo C1 hebben historie geschreven. Nog nooit heeft een team bij Siveo de KNVB beker gewonnen. In een uitermate spannende bekerfinale in Brielle, hebben zij zaterdag de KNVB-beker binnen gehaald. Tegen VDL uit Maassluis pakten de meisjes tien minuten voor tijd een 0-1 voorsprong door Wendy Vergeer. Maar net voor tijd kwam VDL op gelijke hoogte (1-1). Penalties moesten een beslissing aan de wedstrijd geven. Siveo scoorde er 5. En de keeper van Siveo, Judith Verkerk, kon 1 penalty van VDL prachtig tegenhouden. Het was een groot feest in Brielle, en dat werd daarna in Zegveld nog even uitgebreid voortgezet. www.siveo.nl

Bron: Woerdense Courant 28 mei 2014

Lees meer...

Herdenking in Zegveld

ZEGVELD - De plechtigheid in Zegveld begint om 19.50 uur bij het monument aan de Midddenweg.
Kunst Na Arbeid speelt hier stemmige muziek. De twee minuten stilte worden ook in Zegveld voorafgegaan door The Last Post. Na een kranslegging kan iedereen bloemen leggen. Met een korte declamatie en het zingen van het volkslied wordt de bijeenkomst tegen 20.15 uur afgesloten.

Koninklijke penningmeester

ZEGVELD/KAMERIK - Tijdens de algemene ledenvergadering van de Coöperatieve Onderlinge Verzekeringsmaatschappij Zegveld is dinsdagavond J.M. Weesjes-Vonk koninklijk onderscheiden.
Uit handen van burgemeester Molkenboer ontving zij de versierselen behorend bij het Lidmaatschap in de Orde van Oranje-Nassau. De in Kamerik woonachtige mevrouw Weesjes kreeg de onderscheiding voor een veelheid aan activiteiten op maatschappeijk gebied, vooral in Zegveld, waar zij lang heeft gewoond. Zo was zij jarenlang vrijwilligster voor de gereformeerde kerk, eerst in Woerdense Verlaat, tegenwoordig in Kamerik. Verder was zij voorzitter het Utrechts provinciaal bestuur van de Christelijke Plattelands vrouwenbond, secretaris van het gewestelijk bestuur van Passage, bestuurslid van de klankbordgroep Rabobank Meije en Zegveld, secretaris van de stichting Milandhof, bestuurslid van het Buurtcomité Stichtse Meije en is zij nog altijd penningsmeester van de onderlinge verzekeringsmaatschappij in Zegveld. En omdat de jaarvergadering van de verzekeringsmaatschappij bij de aanstaande decoranda geen wantrouwen zou opleveren, was dat een uitgelezen gelegenheid voor de uitreiking.

Lees meer...

Kastelein krijgt onderscheiding

Burgemeester Christiaan van der Kamp heeft een koninklijke onderscheiding uitgereikt aan Jaco Kastelein. De CDA'er kreeg die als dank voor zijn inzet voor de politiek en de agrarische sector. Hij mag zich nu lid in de Orde van Oranje-Nassau noemen. Kastelein zat in de raad van Bodegraven sinds 1998. Hij is ook bekend van de agrarische natuurvereniging, de stichting Meije graslanden en de werkgroep Meije Belangen.

Bron: AD Woerden 27 maart 2014

Visie over zuidzijde Zegveld naar raad

WOERDEN - Het Woerdense college van B&W heeft de visie Zuidzijde Zegveld ter vaststelling voorgelegd aan de gemeenteraad. De visie moet zorgen voor een betere overgang tussen dorp en landschappelijk gebied in de zuidwest- en zuidoost zij de van de kern Zegveld. Hierbij wordt ingezet op woningbouw met een dorps karakter. Verder is het de bedoeling dat er een groene omzoming komt en een pad dat ook te gebruiken is voor een dorps-ommetje. Voor de ontwikkeling zullen bestaande bedrijven uit het gebied moeten verdwijnen en zal het tenniscomplex van Tennisvereniging Miland verplaatst moeten worden in de richting van de voetbalvelden. De reacties die inwoners eind 2013 hebben ingebracht, zijn verwerkt in een reactienota. Deze opmerkingen hebben niet geleid tot grote wijzigingen in de visie. De gemeenteraad bespreekt de visie naar verwachting in april. Wethouder Martin Schreurs (ruimtelijke ontwikkeling): "De visie is van groot belang voor Zegveld. Allereerst omdat het dorp hiermee aan de zuidrand een fraaier aanzien krijgt door een betere inpassing in de omgeving. Verder maakt de visie woningbouw mogelijk, wat van belang is voor de leefbaarheid. Dat moet dan wel in fases, afgestemd op de Zegveldse behoefte. Er moet overigens nog heel wat gebeuren voor het zover is, want voor de realisatie van de plannen zijn afspraken nodig met vele partijen." Na goedkeuring door de gemeenteraad zal de visie verder worden uitgewerkt naar een stedenbouwkundig plan en het bestemmingsplan. Bij de uitwerking zullen inwoners van Zegveld worden betrokken, De visie en de reactienota kunt u vinden via www.woerden.nl > Onderwerpen > Wonen en leefomgeving > Gebiedsplannen > Visie Zegveld-Zuidzijde.

Lees meer...

Maxime Verhagen bezoekt Bolton

ZEGVELD - Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland, heeft zich tijdens een bezoek aan Bolton in Zegveld laten voorlichten over het bouwconcept 'Bolton a la Carte'. Het informele bezoek duurde ruim twee uur en de oud-minister bleek aangenaam verrast over het door Bolton ontwikkelde systeem. De methode biedt huizenkopers de mogelijkheid om zelf hun rijwoning te ontwerpen. Dit jaar nog gaat de bouw van start van project Woerden Centraal, geheel volgens deze ontwerpmethode ontwikkeld. "De koper bepaalt", verklaart directeur Arjan Ton tijdens zijn uitleg. "De keuzevrijheid is enorm. De rijwoning wordt volgens wens en budget door de toekomstige bewoner samengesteld. Van volume tot dak-opbouw en van aanbouw tot raampartijen." Aan de hand van de woningconfigurator kon de Bouwend Nederland-voorzitter ter plaatse aanschouwen hoe de koper, op de laptop; zijn eigen huis ontwikkelt. "Heel overzichtelijk en ook direct inzichtelijk wat de kosten zijn," aldus Verhagen. Hij verwonderde zich ook over het succes bij de voorbereidingen voor de nieuwbouwwijk aan de Johan de Wittlaan, waar van de 43 woningen er 39 zijn gekocht in vijf maanden tijd. Tot slot kwam ook het startersproject 'Startblok Woerden' aan bod tijdens het bezoek.

Lees meer...

Het spel is altijd spannend, het is een race tegen de klok

Door RIK SNEIJDER
ZEGVELD - De kookwekker rinkelt na de eerste ronde. Haastig geven de teams de opgaven door aan een equipe naast hen. Maar liefst 72 teams deden zaterdag mee aan het verenigingenspel in De Milandhof in Zegveld.
Het is de 34ste editie van het populaire spel, vertelt Arjan Ton, voorzitter van Culturele Stichting Zegveld. „Er mogen maar 72 teams meedoen, meer kunnen we er niet kwijt in de sporthal. We hoeven ons nooit zorgen te maken over de opkomst." Ciska Klooster is volgens Ton de motor achter het spel. Zij bedenkt de vragen. In totaal buigen de teams zich over 36 opgaven als 'noem tien landen waar de evenaar doorheen loopt' of'herken de logo's van sportbonden'. Weer later krijgen ze een boodschappenmandje vol producten en moeten de prijzen ervan geraden worden. Politieke partijen, sportverenigingen, personeelsverenigingen. De afvaardigingen komen uit alle hoeken van de samenleving.
Dat was altijd de bedoeling, legt oprichter Arie Vink (75) uit. „Ik wilde verenigingen bij elkaar brengen. Dat is gelukt."
Trots kijkt hij de zaal in. Nu doet Vink voor het eerst zelf mee. Met jeugdvereniging De Rank. „Ik heb me niet voorbereid. Ik doe wel vaak mee met spelletjes op tv, maar ik mis de snelheid?" Verderop zitten Anja Splinter (38), Annemarie Vonk (51) en Ellen van Dam (40) van speeltuinvereniging De Robbedoes. „Het is spannend, een race tegen de klok," zegt Vonk.

Lees meer...