Bijzondere vondst tussen oud papier

ZEGVELD - Een Zegvelder heeft iets te fanatiek z'n oud papier opgeruimd. Vrijwilliger Van Amerongen van muziekvereniging KNA trof bij het ordenen van de inzamelcontainer een doosje met bijzondere inhoud aan, waarop zijn zoon een facebook-oproepje plaatste. „Enkele ongebruikte horloges, en dan niet van het goedkoopste soort," vertelt Dirk-Jan van Amerongen. Hij houdt de vondst bewust een beetje vaag 'want anders staat iedereen straks voor de deur'. „We hopen dat de oproep resultaat heeft. Stel dat de horloges van familie zijn geweest. Dan wil je die natuurlijk niet kwijt."

Bron: AD Woerden 31 december 2015

Schilderes wacht op sneeuw

door: GIJS KOOL

In buitenplaats De Blauwe Meije, in het centrum van het Groene Hart, is het schilderwerk te zien van José van den Helder. De kunstenares, woonachtig in Woerdense Verlaat, toont haar landschappen en koeien. Ik wil iedereen leren om de allermooiste kleuren en composities van de natuur te absorberen.

Lees meer...

Uitstel sloop door vleermuizen

ZEGVELD - De sloop van de voormalige basisschool de Pionier aan de Clausstraat in Zegveld is uitgesteld. Doordat zomerverblijven van vleermuizen zijn gevonden, kan niet in januari worden begonnen met de sloop van de ruimte, die al jaren niet meer dienst doet als schoolgebouw. In de buurt moeten nu vleermuizenkasten komen, waarna de dieren tot een halfjaar de tijd krijgen om deze te vinden. Hierdoor begint de sloop zeker niet eerder dan in juli volgend jaar.
Naast de school in Zegveld gaan ook de basisscholen de Notenbalk en de Pionier in Harmelen tegen de vlakte, net als het oude raadhuis. Die sloop begint in januari.

Bron: AD Woerden 27 november 2015

Lees meer...

Lezing fotograaf over natuurfoto's

ZEGVELD - Maarten Koch verzorgt zondag een lezing bij Buitenplaats De Blauwe Meije. Samen met andere fotografen vertelt Koch over hoe zij hun mooiste natuurfoto's maken. Tot januari zijn in de Buitenplaats foto's van continue wisselende fotografen te zien. Bezoekers van de lezing kunnen ook hun eigen foto's aan de experts laten zien. Na de lezing volgt er een rondleiding langs de expositie. Toegangskaarten kosten 19,50 euro. De bijeenkomst is van 14.00 tot 16.00 uur aan de Meije 300. www.deblauwemeije.nl

Bron: AD Woerden 29 oktober 2015

Lees meer...

In de Trigger door het Groene Hart

Marijke en Bert-Jan Verboom hebben in de Meije een boeren-bedrijf met melkvee. Marijke, die niet op een boerenbedrijf is opgegroeid, noemt zich 'boerin in wording'. Ze is ondernemend en denkt na over toeristische verbreding. Tijdens een verblijf in Brabant, maakte het stel kennis met de Trigger. Vrolijke, felgekleurde karretjes, met een benzinemotor, voor twee personen. Ze maakten een ritje en Marijke was verkocht. Ze zag mogelijkheden. "Wij hebben vijf Triggers aangeschaft," vertelt ze. "Mensen krijgen van mij een route mee van ongeveer 2,5 uur." Ze voegt eraan toe dat de Trigger maximaal 45 kilometer per uur rijdt en valt onder de scooter regels. "Achterin zit nog een behoorlijk grote kofferbak, voor proviand voor onderweg als mensen wat langer willen rijden. Dat kan natuurlijk ook, maar dan moet het wel even gemeld worden." Ze vertelt dat het een leuk uitje is voor een vrijgezellendag. "Wij kunnen er ook een bbq bij verzorgen. Vanaf 21 jaar kan iedereen kennismaken met dit leuke, voor het Groene Hart unieke, Trigger rijden. Behalve voor Trigger rijden, kan de toevallige passant er ook even tot rust komen. Bij de boerderij is namelijk sinds kort een officieel Rustpunt geopend. "Fietsers en wandelaars kunnen hier even uitrusten en een kopje koffie of thee drinken," zegt Marijke. "Alles is gebaseerd op vertrouwen. Bezoekers doen geld voor de versnapering gewoon in een potje. Ze kunnen hier ook naar het toilet."
Oude Meije 4
3464 KM Zegveld
Tel. 0348 447 708 / 06 305 768 16
www.triggerrijden.nl

Buitenplaats De Blauwe Meije

Enigste rustige terras aan het water | Fietspunt 60 | Heerlijke Home made taarten en lunch

>    Ontdek de country side en kom naar Buitenplaats de Blauwe Meije
>    Galerie en beeldentuin voor rust zoekers aan het water.
>    Tevens elektrische sloepverhuur en kano's
Voor kleine groepen organiseren wij op maat en compleet workshops en meetings. Workshops zijn sportief en creatief zie ook de agenda van deze krant.

Vanaf 21 maart tot 30 april organiseren wij Kunst in de Natuur Tour, tijdens: De maand van het Groene Hart. Een route om de Nieuwkoopse plas met diverse kunstenaars en leuke zaakjes. Tourkaarten bij opstapplaatsen te koop
o.a. in De Blauwe Meije, TIP Nieuwkoop. Blijft u langer? Dan hebben wij de 'Tour DAmour' voor u.

Varen/Fietsen en heerlijk overnachten met uitgebreid ontbijt. Kaasproeverij etc. voor een actieprijs. De Lente kan niet beter beginnen.
Kijk ook eens op website of bel de gastvrouw, Rebecca de Boer.

Buitenplaats De Blauwe Meije

Meije 300, 3474 MD Zegveld

Tel 0172 685 438 / 06 208 256 62

www.deblauwemeije.nl

Dorstig hart kan zich weer laven bij De Halve Maan

Tien maanden heeft Elly van Hanswijk niet in haar Eetcafé De Halve Maan kunnen werken. Simpelweg omdat het meer dan honderd jaar oude pand gesloopt moest worden. De nieuwbouw is bijna klaar. Eind mei gaan de deuren weer open.
Ze heeft ze gemist: de wielrenners die op zondag al om 10.00 uur afstapten voor koffie met appeltaart en slagroom; de mannen van de biljartclub die elke woensdagavond hun partijtje driebanden, Libre, of 10 over rood kwamen spelen. En natuurlijk heeft ze de fietsers, wandelaars en toeristen gemist die bij mooi weer op het terras neerstreken om even bij te komen. Rond 24 mei gaat ze weer aan de slag!
Op het moment dat wij haar spraken was nog niet duidelijk wanneer precies, maar dat wordt op de website tegen die tijd wel vermeld. We hadden het zojuist al over de biljarters. Die krijgen een primeurtje! "Omdat het café wat kleiner wordt dan vroeger," zegt Van Hanswijk, "kunnen we het biljart laten zakken in de vloer. Als er niet gespeeld wordt, hebben we zo dus meer vloeroppervlak. Wat ze vooral fijn vindt is dat in het nieuwe pand alles netjes recht loopt. "Dat was in het oude pand wel anders," zegt ze lachend. Wel wil ze de oude sfeer behouden en dus is ze druk bezig met het verzamelen van oude spulletjes. De houtkachel zal de sfeer alleen maar verhogen!
Lekker eten
De Halve Maan kan ook afgehuurd worden voor partijen tot tachtig personen. "Met veel jeugd erbij kan het met iets meer, dan zetten we er statafels bij." Daarnaast blijft ze zich hard maken voor het promoten van streekproducten. "Biefstuk van biologische boer Spruit uit de Meije, kaas uit de Meije en brood van Bakkerij de Leeuw." Een tosti is bij De Halve Maan geen kant en klare hap; nee, die wordt gemaakt van zelf gesneden brood, belegd met echte boerenkaas. Ook voor een smakelijk, betaalbaar diner is er keuze uit een eenvoudige bal gehakt, of een heerlijke saté, maar er is ook zalm of schnitzels. "Er kunnen zeker vijftig personen a la carte dineren, maar uiteraard verzorgen we ook buffetten." In de maanden juni, juli en augustus is De Halve Maan 7 dagen per week open vanaf 10.00 uur. Vanaf T oktober tot en met 30 april ' vanaf woensdag tot en met zaterdag vanaf 11.00 uur geopend en zondag vanaf

10.00 uur. In de maanden mei en september op maandag gesloten.

Eetcafe De Halve Maan

Hazekade 20, 2411 PP Bodegraven (De Meije)

Tel. 0172 685 575/06 144 455 11

www.eetcafedehalvemaan.nl

 

Zegveld Smaakt naar Meer

ZEGVELD - Op 3 oktober is het weer tijd voor 'Zegveld Smaakt naar Meer'. Vanaf 16.30 uur en tot 21.00 uur staan lokale horecagelegenheden met kleine gerechtjes klaar om iedereen te verrassen. Speciaal voor de kinderen staat Speeltuinvereniging De Robbedoes met suikerspinnen en kunnen de creatieve kleintjes een snoepketting maken. Voor de oudere jeugd (18+) wordt er een biertapwedstrijd gehouden. Wie wordt de beste biertapper van Zegveld? Later op de avond wordt een muzikaal optreden verzorgd, maar de naam van deze persoon of ban wordt nog geheim gehouden.

Bron: Woerdense Courant 30 september 2015

Veteranenconcert

ZEGVELD - De Marinierskapel speelt 4 november om 17.00 uur in de Milandhof. Te gast zijn Frank Groothof en de YesJazzSisters. Toegang gratis. Kaarten verkrijgbaar via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. o.v.v. naam, adres, postcode, woonplaats, tevens graag vermelden: vak C. Het concert eindigt om 22.30 uur.

Lees meer...

Kijkje nemen bij koor De Lofstem

Zegveld - Zangkoor 'De Lofstem' uit Zegveld houdt vandaag weer repetities. Wie kennis wil maken met het koor, kan van 19.30 tot 21.30 uur vrijblijvend een keertje komen kijken. Meer informatie is telefonisch te verkrijgen via 0348-691808. www.hervormdzegveld.nl

Bron: AD Woerden 31 augustus 2015

Gebakken spons is broodje aap of een actie van hondenhaters

door FEMKE RODENBURG
WOERDEN/ZEGVELD Op de sociale media duiken berichten op over gebakken sponsen die zijn gevonden op hondenuitlaatvelden in de gemeente Woerden. Eerder deze maand zou er spons met daarin een naald hebben gelegen op het grasveld in de Badkuip in Woerden en begin deze week was het raak in Zegveld. Hondenhaters zouden ze er hebben neergelegd. De Woerdense dierenartsen kennen de verhalen, maar geen zegt ooit een dier binnen te hebben gekregen met spons in de maag.

Lees meer...

Van boerenzoon tot kunstschilder

ZEGVELD - Kunstschilder Sietse Wiersema exposeert zijn schilderijen in de galerie van Buitenplaats De Blauwe Meije. De in Friesland geboren schilder heeft iets met fietsen, deze keren dan ook geregeld terug op zijn veelal zomers ogende schilderijen. De Blauwe Meije aan de Meije 300 in Zegveld is elke zaterdag en zondag open van 12.00 tot 17.00 uur.

Bron: AD Woerden 30 juli 2015

Wielrenner botst met trekker

ZEGVELD - Een wielrenner is afgelopen donderdag gewond afgevoerd naar het ziekenhuis na een aanrijding met een trekker. In de Meije in Zegveld reed de wielrenner in een bocht tegen een trekker aan toen die van een inrit af kwam. De wielrenner werd door tijdens de botsing door de voorkant van de trekker geraakt. Hierbij liep hij letsel op. Daarvoor moest hij naar het ziekenhuis vervoerd worden per ambulance. De politie doet onderzoek naar de toedracht van het ongeval.

Bron: Woerdense Courant 29 juli 2015

Lees meer...

Boer redt koe uit de sloot

ZEGVELD -Een koe die in een weiland langs de Zegveldse Uitweg stond, is gisteren in de sloot beland. Omdat het dier er niet op eigen kracht uit kon komen, kwam de boer in actie.

Onder toeziend oog van een agent begon hij zijn reddingsactie. Door een ketting aan zijn trekker te bevestigen en deze met een halsband om de nek van de koe te hangen, wist hij het dier op het droge te krijgen.

Bron: AD Woerden 30 juni 2015

Lintje voor commandant brandweer

Zegveld - De afzwaaiende postcommandant van de Zegveldse brandweer, Gert-Jan Langerak, is afgelopen zaterdag benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Locoburgemeester Bob Duindam speldde hem de versierselen behorend bij deze koninklijke onderscheiding op. Langerak is 'zeer vereerd'. Hij werd zaterdag thuis opgehaald met de oude Chevrolet van de brandweer en kreeg een dagvullend afscheidsfeest. „Eén grote surpriseparty," aldus Langerak. Na ruim 34 jaar bij de brandweer Zegveld is Langerak benoemd tot erelid en lid van seniorenclub Uitgeblust

Bron: AD Woerden 29 juni 2015
Gezocht: liefhebbers voor drone-meeting

Lees meer...

Expositie in Galerie De Blauwe Meije

ZEGVELD - Nisett de Wit uit Nieuwerbrug exposeert tot 23 juli in Buitenplaats De Blauwe Meije in Zegveld. Haar werk is traditioneel en integer. Ook zijn er in de Beeldentuin nieuwe werken van verschillende kunstenaars te bewonderen. De Blauwe Meije is te vinden aan de Meije 300 in Zegveld.

Bron: AD Woerden 27 mei 2015

Concert ter ere van jarige zangverenigingen

ZEGVELD / WAARDER  - De Christelijke Zangvereniging Nieuwerbrug bestaat 35 jaar. Ter gelegenheid daarvan hebben zij met het 50-jarige De Lofstem uit Zegveld de krachten gebundeld om een concert te geven ter gelegenheid van de beide jubilea.
Dat concert vindt twee keer plaats, op 30 mei in de Hervormde Kerk van Zegveld en op 6 juni in de gereformeerde kerk van Waarder. Toegang is gratis. Tijdens het jubileumconcert wordt het oratorium "Ruth" van componist Johan Bredewout uitgevoerd. Op indringende wijze wordt het bijbelverhaal over Ruth vertelt en gezongen. Dit met medewerking van een tiental vocalisten en instrumentalisten. De toegang is gratis. De kosten zijn grotendeels gedekt door de spontane gaven van een aantal sponsoren. Omdat nog niet alle kosten gedekt zijn, is er een collecte voor de onkosten. Na afloop is er gelegenheid het bestuur en leden te feliciteren met het jubileum.

Bron: Woerdense Courant 27 mei 2015

Lees meer...

Blij en trots op kleine otters

door HANS-PAUL ANDRIESSEN
NIEUWKOOPSE PLASSEN - Het is de eerste keer dat boswachter Jurriaan van Leeuwen zijn collega's op beschuit met muisjes trakteert. Niet dat hij zelf vader is geworden. Het is om te vieren dat het otterpaartje in de Nieuwkoopse Plassen voor twee nakomelingen heeft gezorgd. De beschermde visotter is uiterst zeldzaam. Groot feest bij Zoogdierenwerkgroep Zuid-Holland en Natuurmonumenten in Nieuwkoop toen bij het uitlezen van de zes otter-webcams in de Nieuwkoopse Plassen eerst een opname opdook met twee otters en daarna eentje met zelfs drie otters.

Lees meer...

Lak aan vooruitdraaien van wijzers
Op boerenbedrijf was het invoeren van de zomertijd vooral vervelend

door: HARRIE VAN OPSTAL
GROENE HART - Zomertijd? Het is inmiddels bijna een automatisme om in maart de klok een uur vooruit te zetten. Decennia geleden was dit echter voor de veelal agrarische inwoners van dorpen in het Groene Hart nog allerminst vanzelfsprekend. Laat de wijzers met rust, houd gewoon je eigen (winter)tijd aan.
Zegvelder Piet Brak heeft zijn in 1978 overleden vader er vaak over horen vertellen; de zomertijd is nog maar een relatief jong verschijnsel. „Vóór de Tweede Wereldoorlog waren er allerlei tijdsindelingen. Die verschilden zelfs per dorp." Er was wel een officiële zomertijd, sinds 1916 zelfs al. Maar veel men sen voelden zich daar niet aan gehouden. „Wat vervolgens gebeurde, was dat de een in 'oude tijd' rekende, terwijl de ander de 'nieuwe tijd' aanhield."
Brak, zelf historicus, komt geregeld documenten tegen waarop de tijdsaanduiding expliciet staat vermeld. „Op uitnodigingen of bijeenkomsten kwam dan de aanduiding 'OT' of 'NT' te staan. Bekend is het verhaal van iemand die in een andere plaats een begrafenis wilde bijwonen. Hij had echter niet goed opgelet en kwam een uur te laat."

Lees meer...

Kraaloogje knaagt aan Groene Hart

door Hans-Paul Andriessen

GROENE HART - De veldmuis is nog niet zo talrijk als in Friesland. Maar het knaagdiertje met z'n leuke kraaloogjes plant zich ook hier in moordend tempo voort. Bij landbouworganisatie LTO melden zich steeds meer veehouders uit het Groene Hart met schade. Een Montfoorts verdelgingsbedrijf, dat zegt het ei van Columbus te hebben gevonden, verwacht morgen bij een demonstratie honderden boeren uit de regio.

door HANS-PAUL ANDRIESSEN
De vijf poezen op kaasboerderij De Lagebroek in Zegveld zijn nog nooit zo dik en lui geweest als dit jaar. „Ze hoeven maar tien meter het weiland in te lopen, hun bek open te sperren en dicht te doen en hebbes. Ze hebben een leven als een neet op een zeer hoofd."
Melkveehouder en kaasmaker Bert de Groot heeft het in de bijna 50 jaar dat hij hier woont, nog nooit zo erg meegemaakt. „Kijk, we hebben natuurlijk wel eens eerder klas gehad van muizen, maar een plaag zoals zich die nu aan het ontwikkelen is? Nee, dat niet. Hier hebben we geen ervaring mee. Ik kan dan ook niet zeggen of de schade zich zal herstellen."

Lees meer...

Lijndert Bos stopt na 43 jaar in de politiek

ZEGVELD - Lijndert Bos heeft vorige week woensdag afscheid genomen van de SGP-kiesvereniging in Zegveld. Hiermee is een einde gekomen aan 43 jaar actieve politieke betrokkenheid in Zegveld en Woerden.
Tijdens het afscheid waren er warme woorden voor Bos. Daarbij ging het vooral om wat hij heeft betekend voor de Zegveldse kiesvereniging. Bos was van 1972 tot 1982 raadslid in een toen nog zelfstandig Zegveld. Eerst deed hij dat voor de CHU, later voor de PCG. De PCG stond voor Protestants Christelijke Groepering, een toenmalig samenwerkingsverband van CHU, ARP en SGP.
Toen Zegveld zijn zelfstandigheid verloor was Bos voor de SGP raadslid voor de gemeente Woerden. Dat gebeurde in de periode van 2001 tot en met 2006.
Betrokkenheid
Maar daarmee hield zijn politieke betrokkenheid en zijn inzet voor de SGP niet op. Vooral in Zegveld bleef hij zich inzetten. Voor de plaatselijke kiesvereniging van de SGP heeft van 1988 tot 2015 veel betekend. Een groot gedeelte van deze periode was hij voorzitter. Zijn werkzaamheden bleven niet onopgemerkt, want voor al zijn werk heeft Bos in 2006 een Koninklijke onderscheiding ontvangen.

Bron: Woerdense Courant 28 januari 2015

Lees meer...