Zorgen bij boeren over meer natuur

Harrie van Opstal

Bodegraven/Zegveld - Meerdere boeren nabij de Nieuwkoopse Plassen blijven twijfels houden over de natuurontwikkeling. Maar wat de provincie Zuid-Holland betreft kan het plan nu door.
De onrust onder de boeren zit ’m in het natuurproject Bodegraven-Noord. Dit voorziet in 290 hectare nieuwe natuur, ter grootte van ruim vierhonderd voetbalvelden. De stukken natuur komen langs de Meijekade tussen Bodegraven en Zegveld te liggen. De kade ligt in de Meijepolder, tussen de Oude Rijn en het riviertje de Meije. Ze zijn bedoeld om de natuur van de Nieuwkoopse en Reeuwijkse Plassen met elkaar te verbinden.
Vertegenwoordiger Hugo Spruit van de groep boeren heeft er inmiddels drie inspraakbeurten in alleen al dit jaar op zitten bij de provincie Zuid-Holland. Zijn boodschap: Het is onzinnig om weidevogellandjes, voedselarme schraallanden en hooilanden aan te leggen kriskras tussen de agrarische bedrijven in dit gebied.

Lees meer...

Maaltijden aan huis voor mensen met weinig geld

Alissa Verwoerd en René Cazander

Gemak dient de mens. Zeker als het om eten gaat. Volgens Foodservice Instituut Nederland zijn consumenten steeds vaker op zoek naar vooral betaalbare luxe. Bedrijven als Uitgekookt en Albert Heijn spelen hier met maaltijdservices handig op in. Maar ook lokaal zijn er initiatieven, zoals dat van Beau Dwars.

Zegveld - De 32-jarige Zegveldse Beau Dwars heeft een cateringbedrijf, Dwars op Tafel, en zij bezorgt twee keer per week (op dinsdag en vrijdag) maaltijden in Woerden. Ze maakt het eten thuis zelf klaar en brengt het de vol-gende ochtend met een bakfiets bij haar klanten thuis.
„Ik breng eerst onze twee dochters naar school en daarna ga ik de maaltijden rondbrengen.” En dat alles voor ‘slechts’ 5 euro per maaltijd. „Ik breng alles op de fiets rond, dus heb ik geen benzinekosten. Dat drukt de prijs. Wat ik belangrijk vind, is dat ik er blij van word en mijn klanten ook.”

Lees meer...

Voorzieningen in dorpen blijven hiermee op peil 
Kamerik en Zegveld met de bus beter bereikbaar

Zowel Zegveld als Kamerik is veel beter bereikbaar met het openbaar vervoer als in december de nieuwe dienstregeling ingaat. Dat is goed nieuws waar de inwoners van de dorpen letterlijk mee thuis kunnen komen.
Rik Sneijder
Woerden  - Herhaaldelijk heeft de gemeente Woerden erop aangedrongen om in de nieuwe dienstregeling van de vervoerbedrijven rekening te houden met Kamerik en Zegveld. De bereikbaarheid van deze dorpen kan beter, stelt het gemeentebestuur. Ook de dorpsplatforms in Kamerik en Zegveld hebben die vurige wens eerder geuit. Nu gaat het ervan komen.
Verbeteringen
De dienstregeling 2024 gaat in op 10 december. Ten opzichte van de huidige dienstregeling zijn er twee verbeteringen in de dienstregeling ingevoerd: één voor een betere bediening van Zegveld en één voor Kamerik.
Lijn 524 (Breukelen-Woerden) gaat in de daluren tussen 9.30 en 15.00 uur rijden tussen Zegveld en Woerden. Nu rijdt deze buslijn nog tot Woerden, in de nieuwe dienstregeling rijdt de bus door tot in Zegveld en terug. Op deze manier rijdt er elk uur een bus tussen Zegveld en Woerden. Tezamen met de lijnen 101 en 724 heeft Zegveld eenmaal per uur een bus van en naar Woerden tussen 06.00 en 19.00 uur. Het dorp wordt nu vooral bediend door het Zuid-Hollandse vervoerbedrijf Arriva in de spitsuren.

Lees meer...

Maandenlange kaastour voor goed doel bijna klaar

Rob van Hoogdalem eindigt zijn vijf maanden durende kaastour door Nederland volgende week zaterdag in zijn woonplaats Woerden.
Om 11.00 uur begint een feestelijk programma op het Kerkplein als Van Hoogdalem komt aanrijden op zijn antieke tractor met daarachter zijn wagen. Hierin heeft hij de afgelopen vijf maanden gebivakkeerd.
Van Hoogdalem is vijf maanden op pad geweest en heeft onderweg onder meer kazen verkocht voor het Samen Sterk Huis Woerden en andere centra in het land die hem actief steunen.
Voor de feestelijke noten lopen muzikanten van Excelsior Woerden voorop. Er zijn wat korte toespraakjes, het Samen Sterk koor van het Samen Sterk Huis zingt een aantal liedjes waarmee het hoopt op nieuwe zangers en zangeressen.
Ook is er een veiling onder leiding van André van der Heijden van Purple Haze. Onder de hamer komen diverse kunstwerken van kunstenaars uit het hele land, die dit spontaan aan Van Hoogdalem hebben geschonken. Als klapstuk van de veiling komt de kar van Rob onder de hamer.

Lees meer...

Huizen Molenweg niet meer te redden

Ruud F. Witte

Drie woningen aan de Molenweg in Zegveld die al geruime tijd leeg staan, worden niet meer verhuurd. Ze zijn te slecht van kwaliteit. Corporaties Cazas Wonen denkt aan sloop en vervangende nieuwbouw.
De situatie van de drie huizen is aangekaart door Lijst van der Does die sowieso aandacht wil voor langdurige leegstand. Daarbij gaat het de partij om huizen die al langer dan zes maanden niet worden be-woond. Dat speelt onder andere op de Molenweg. Cazas heeft de gemeente gewezen op de slechte toestand van de woningen. Er is sprake van ‘extreme scheefstand’. De woningen zijn verzakt en vertonen veel scheurvorming. Cazas Wonen overlegt met het Dorpsplatform Zegveld en Zegveld Zorgt over wat er moet gebeuren. Mogelijk komt er later dit jaar duidelijkheid.
Boete
Utrecht heeft aangekondigd de woningnood in de stad te willen gaan aanpakken door eigenaren die een woning langdurig laten leeg staan, een boete op te leggen. Het gaat dan om woningen die langer dan zes maanden leeg staan. Lijst Van der Does zegt dat dit ook in Woerden speelt. Op vragen van de gemeenteraadsfractie zeggen b en w dat ze geen boetesysteem overwegen. Ze doen wel onderzoek naar langdurige leegstand. Zo zijn in het tweede kwartaal van dit jaar de eigenaren van woningen, waar niemand staat ingeschreven, per brief aangeschreven. Hierop zijn reacties binnengekomen van eigenaren over de stand van zaken en worden er ook gesprekken met ze gevoerd. Later dit jaar zal, aldus b en w, er een vervolgbrief worden verstuurd om de reden van leegstand beter in beeld te krijgen, met het doel dat de woningen uiteindelijk weer worden bewoond.

Lees meer...

Woerdenaar aast weer op goud bij Truckstar Festival
Poetsen tot je een ons weegt

Rik Sneijder

Woerden - Gaat hij het dit weekend op het Truckstar Festival opnieuw voor elkaar krijgen? Woerdenaar Patrick van den Hoeven doet weer mee aan de verkiezing Mooiste Truck van Nederland.
Tussen de lange stoet aan vrachtwagens die langzaam naar het terrein van de TT in Assen bulderen, staan drie wagens van de Woerdenaar. De spanning in het team van Van den Hoeven valt mee. Men weet wat er gaat gebeuren en wat er nog gedaan moet worden. Bovendien, de kans dat zij in de prijzen vallen is zeker aanwezig, hoewel resultaten in het verleden geen garantie geven voor huidig succes.
„Wij zijn afgelopen week begonnen met het opknappen en poetsen van de Scania”, zegt Van der Hoeven, een gezworen liefhebber van het Zweedse merk. „Moet er natuurlijk mooi uitzien. De juryleden letten overal op, we mogen niets over het hoofd zien.” Het is dus poetsen tot je een ons weegt. Hoewel hij met drie wagens aanwezig is, mag er maar eentje meedoen en wel aan de categorie ‘Losgestort vervoer’.

Lees meer...

Kamerleden in Zegveld voor rivierkreeften

ZEGVELD - Tweede Kamerleden Derk Boswijk (CDA) en Roelof Bisschop (SGP) brachten vrijdag een werkbezoek aan het agrarische bedrijf van familie De Leeuw in Zegveld. Ze namen een kijkje langs de percelen in de Slimmenwetering waar een pilot plaatsvindt voor het wegvangen rivierkreeften.
De Kamerleden waren hiervoor uitgenodigd door Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR), Hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard en de gemeente Woerden. Aanleiding voor het werk-bezoek was de brandbrief aan de Tweede Kamer van afgelopen december waarin zorgen zijn geuit over de toenemende problematiek van uitheemse rivierkreeften.

Lees meer...

Nieuwe leiding voor drinkwater in Zegveld

Rik Sneijder

Zegveld - De drinkwaterleiding in Zegveld heeft z’n beste tijd wel gehad en moet vervangen worden. Met de aanleg van een ruim vier kilometer lange nieuwe leiding in Zegveld zorgt drinkwaterbedrijf Oasen voor een goede drinkwaterlevering in Zegveld, Nieuwkoop, Noorden en het Woerdense Verlaat in de toekomst. Aannemingsbedrijf Van Vulpen is begonnen met de werkzaamheden. Er wordt gewerkt langs de Molenwegen in de weilanden parallel aan de Hoofdweg. Eind december van dit jaar moet de nieuwe leiding klaar zijn.

Lees meer...

Diamanten bruidspaar

ZEGVELD - Het echtpaar Hoogerbrugge-Loenen uit Zegveld kreeg woensdag bezoek van burgemeester Victor Molkenboer. Met een bos bloemen feliciteerde hij de twee met hun 60-jarig huwelijk. Rinus Hoog- erbrugge (81) en Wil Hoogerbrugge-Loenen (80) leerden elkaar in 1958 kennen via de kerk. Vijf jaar later trouwden ze, op 18 april 1963. Het echtpaar kreeg twee zoons die inmiddels 55 en 59 jaar oud zijn. Rinus werkte als timmerman en Wil stond in de bibliotheek in het dorp. Naast werk hield Rinus zich bezig met voetballen en vissen. Wil zag haar kinderen, lezen en tuinieren als hobby’s. Dat ze al 60 jaar zijn getrouwd, komt volgens het echtpaar omdat ze geduldig en betrouwbaar zijn.

Lees meer...

Voorziening sinds corona zonder tekst en uitleg verdwenen
Moeders Zegveld missen het consultatiebureau  

Alissa Verwoerd

Zegveld - Het consultatiebureau in Zegveld is in de coronatijd verdwenen en vervolgens nooit meer teruggekomen. Kersverse moeders voelen zich gedupeerd. Jarenlang konden kersverse moeders elkaar ontmoeten in het consultatiebureau in de Milandhof. Daar waren drie plekken met aankleedkussens en was altijd dezelfde vertrouwde jeugdverpleegkundige aanwezig.

„Ideaal”, noemde Lianne Spaanderman (33) het. De vrouw uit Zegveld heeft drie dochters: Jedidyah (6), Jinthe (4) en Rivkah (7 maanden). „Bij de oudste twee kon ik makkelijk met de kinderwagen naar het consultatiebureau wandelen. Jedidyah was als baby vrij licht. Het was fijn dat ik toen kon binnenlopen bij de inloopvragenuurtjes.” Bij haar jongste baby, Rivkah, kan dat niet meer. „Nu moet ik naar Woerden toe. Gelukkig heb ik een auto, maar het is toch wat omslachtig. Ik merk dat ik voor de inentingen en alle andere afspraken wel ga. Maar als ik een vraag heb denk ik toch sneller: ‘Laat maar’.”

Lees meer...

Leve de fanfare

De Utrechtse studente Marit Snepvangers heeft een documentaire gemaakt over het wel en wee van de fanfareorkesten in en rond haar geboorteplaats Woerden. In het laatste jaar van haar studie aan de Hogeschool voor Kunsten Utrecht liep ze stage bij Cultuurplatform Woerden. Vooral de hechte onderlinge band van de fanfareleden heeft haar positief verrast.

Lees meer...

Job van Meijeren (CDA) stopt als raadslid

WOERDEN - Job van Meijeren, fractievoorzitter van het CDA in Woerden, stopt als raadslid. Hij legt zijn werkzaamheden per 1 februari neer. 
In een brief aan de gemeenteraad geeft Van Meijeren aan dat hij geen goede balans meer kan vinden tussen gezin, werk en politiek. “Onze kinderen worden ouder en verdienen een vader die vaker thuis is en dan ook energie en aandacht voor hen heeft. Afgelopen jaar is dat te vaak niet gelukt.” In de afgelopen kerstperiode heeft hij daarom het besluit genomen te stoppen met het raadswerk.

Lees meer...