Proeftuin voor de boer
Experimenten met aanpak uitstoot schadelijk stikstof

GROENE HART - Boerenbedrijven rond de Nieuwkoopse plassen, De Haeck en de Meijegraslanden gaan de komende jaren experimenteren om de uitstoot van schadelijk stikstof te beperken. Het Veenweide Innovatiecentrum in Zegveld speelt daarbij een belangrijke rol.
Meer dan een jaar heeft het stikstof-debat voor grote onrust gezorgd rond de plassen en de rietlanden, die samen het belangrijkste natuurgebied van het Groene Hart vormen. De stikstof vormt een bedreiging voor het veelgeroemde veenmosrietland, met een flora en fauna van Europese allure. Dat komt doordat het werkt als mest en die is funest voor het Natura 2000-gebied. De uitstoot bleek zó hoog, dat een gebied tot 10 kilometer rond de rietlanden en plassen op slot ging.
Drie werkgroepen hebben zich het afgelopen jaar gebogen over mogelijke oplossingen voor het probleem, dat officieel stikstofdepositie heet. De conclusies werden eerder deze maand voorgelegd aan natuurbeschermers, (recreatie)bedrijven en boeren. Ze leren dat vooral veel geld nodig is voor oplossingen in de agrarische sector: 72 miljoen euro.

Lees meer...

Sensorendijk valt buiten prijzen

ZEGVELD/AMSTERDAM - De met meetapparatuur volgestopte 'Livedijk' bij Zegveld is gisteravond buiten de prijzen gevallen. De Waterinnovatieprijs waarvoor deze proefdijk was genomineerd, ging bij de uitreiking in Amsterdam naar inzendingen uit onder meer Friesland. Wel kreeg het idee van de sensorendijk lovend commentaar van de vakjury.

Sensorendijk 'interessant'

Amsterdam/Zegveld - Een 'Interessante innovatie' die het ouderwets controleren van dijken combineert met moderne technologie. Maar de met sensoren vol-gestopte dijk, zoals Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en de stichting IJkdijk die bij Zegveld hebben ontwikkeld, is nu vooral een onderzoeksobject. De jury van de Waterinnovatieprijs heeft gisteravond dan ook de eerste prijs gegund aan een andere kanshebber, een innovatief afvalwaterproject in het Friese Sneek.

Lees meer...

Lofstem komt langs deuren met speculaas

Zangkoor De Lofstem uit Zegveld gaat van maandag 5 tot zaterdag 10 november langs de deuren in de Meije en Zegveld. Dat doen zij voor de jaarlijkse speculaasverkoop.

Bron: AD Woerden 31 oktober 2012

KNA concert

Muziekvereniging  Kunst Na Arbeid uit Zegveld bestaat 50 jaar. Als laatste jubileumactiviteit organiseert de vereniging op zaterdag 3 november een gratis toegankelijke muziekavond. Na een kort optreden van KNA in de Sporthal treden twee gelegenheids-drumbands op, bestaand uit oud-leden. Onder leiding van oud-instructeur Ties Wagensveld zullen zij laten horen wat zij na al die jaren nog in huis hebben. Na dit optreden is er in De Milandhof een feestavond, toegankelijk voor iedereen, met een optreden van zangeres Meike van der Veer (bekend van The Voice Of Holland) en FortNight Swing Band. Aanvang van het concert is 19.30 in de Sporthal. Toegang is gratis.

Lees meer...

Wie reed onze Sep dood?
OPROEP AAN IEDEREEN DIE WEL EENS TE HARD RIJDT

ZEGVELD - Het verdriet in huize Van Erkel in Zegveld om hun aangereden berner sennenhond Sep is groot. De hond was zo ernstig gewond dat ze hem moesten laten inslapen. Het gezin blijft zitten met de vraag: waarom reed de bestuurder door?
Hoe Sep heeft kunnen ontsnappen uit de zijtuin van de woning van het gezin Van Erkel, zal altijd wel een raadsel blijven. Maar feit is dat berner sennen Sep, bijna 4 jaar oud, vorige week op de Hoofdweg in Zegveld is aangereden en dat de bestuurder hem aan zijn lot heeft overgelaten. „Het bestaat eenvoudigweg niet dat je niet merkt dat je een hond raakt," zeggen Wendy en Goof van Erkel. „Zo'n groot dier, dat moet je hebben gezien en gevoeld. Maar toch is de bestuurder doorgereden. Wij blijven ons maar afvragen: waarom doet iemand zoiets?"
Toen zoon Jarro zijn moeder waarschuwde dat Sep was ontsnapt, kwam de hond na enig roepen aangestrompeld. „Zijn hele kop onder het bloed, het gutste eruit Een blik in zijn ogen van 'help!' Wij wisten toen nog niet dat hij was aangereden, ter hoogte van Autoschadebedrijf Andeweg. Twee mannen die ik niet ken, kwamen het ons vertellen. Ze hadden gezien dat een witte of lichtgekleurde Citroen Berlingo met vermoedelijk te hoge snelheid, uit de richting Woerden kwam en de hond aanreed. Vervolgens reed hij door."

Lees meer...

Grote delegatie vanuit Zegveld naar NK Jeugd

Zegveld - Maar liefst vijf jongens van de Polsstokvereniging Zegveld hebben zich gekwalificeerd voor het NK Jeugd op l september in polsstokverenigingPolsbroekerdam. Bij de jongens 11 en 12 jaar zijn dit: de huidig Nederlands Kampioen in deze leeftijdscategorie Gerwin Kastelein, de klassements- winnaar bij de Jeugd, met record- klassement, Gijs de Kruijf. Bij de jongens < 11 jaar zijn dit: de nummer 2 van het jeugd- klassement Twan Kastelein. Ook hij sprong verder dan het oude recordklassement, de jongste deelnemer aan het NK Jeugd, de 7-jarige, Kenzo Hielema uit Kockengen, Eimert van Ingen, hij kwalificeerde zich evenals vorig jaar voor het NK Jeugd. De dit voorjaar gecertificeerde jeugdtrainers Paul van Meijeren en Geert van Ingen uit Zegveld hebben het afgelopen zomer-seizoen de jonge springers met veel enthousiasme naar dit bijzondere resultaat geleid. Alleen de vereniging Polsbroekerdam heeft meer deelnemers (7) op de thuisschans staan. De trainingen in Zegveld worden dit jaar nog georganiseerd op de tijdelijke accommodatie. Vanaf volgend jaar verwacht de vereniging trainingen en wedstrijden te kunnen organiseren op de geplande nieuwe officiële accommodatie.

Op de foto:
Boven vlnr: Trainer Geert van Ingen, Gerwin Kastelein, Gijs de Kruijf, Trainer Paul van Meijeren
Onder vlnr: Twan Kastelein, Eimert van Ingen en Kenzo Hielema

Lees meer...

Genieten in een fluisterboot
Met natuurmonumenten over de Nieuwkoopse Plassen

NIEUWKOOP - In en om Nieuwkoop kan in elke insteekhaven en aan elke aanlegsteiger wel in een te huren zeilboot, fluisterboot, kano of rondvaartboot worden gestapt. Tegen ongeveer dezelfde huur- of entreeprijs kun je urenlang de plassen op om te genieten van de natuur en de rust, al dan niet met een duik in het water. Maar weet je na een dag ronddobberen echt wat je hebt gezien?
Omdat de plassen voor het grootste deel beschermd natuurgebied zijn, is het logisch om het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten binnen te stappen. In het centrum, gratis toegankelijk, zijn diverse vaste exposities die duidelijk uitleggen hoe het gebied in de loop der eeuwen is ontstaan, wat er op dit moment leeft, hoe de plassen worden onderhouden en waar de mooiste plekjes zijn. Er zijn verschillende computerspelen voor kinderen, er is een audiomuur en de aquaria geven inzicht in het onderwaterleven.
In het centrum is ook informatie te krijgen voor wandel-, fiets en kanoroutes. Kano's zijn te huur, bootjes kunnen bij de haven van Tijsterman worden gehuurd. Natuurmonumenten heeft zelf een open rondvaartboot, die iedere dag om 14.00 uur vertrekt voor een informatieve twee uur over de plassen en door de slootjes tussen de rietlanden. Een kaartje kost €13,- voor niet-leden en €8,- voor leden. Zelf je lunch meenemen is geen probleem.
De boot voor dertig personen is een fluisterboot. Die mag in 50 procent van het gebied komen. Met een kano kunnen de kleinere waterdoorgangen bevaren worden, waardoor 75 procent toegankelijk wordt. Een boot met een gewone motor wordt maar in twintig procent van het gebied toegelaten. De informatie die de twee vrijwilligers tijdens de rondvaart geven zorgt ervoor dat je ook begrijpt wat je ziet. Een mooi verhaal tussendoor, zoals over het zicht op Nieuwkoop, dat op veel schilderdoeken is vastgelegd, krijg je niet als je er zelf op uittrekt. De verklaringen van alle namen van de slootjes en eilandjes, zoals 'schuurtje mooi weer', zijn vermakelijk. Een gids schept een bak derrie van de bodem, wat vroeger werd gedroogd tot turf. Een droge turf gaat van hand tot hand en lokt reacties uit: „Dat is nog best zwaar." En wie weet er nog genoeg van de natuur om de spirea, vogelwikke of koekoeksbloem te herkennen? Je hoeft ook geen geoefende vogelaar te zijn, want de gidsen roepen om het eerst welke vogel ze spotten. Op woensdag is de vaartocht speciaal voor kinderen, met verhalen die tot de verbeelding spreken.Een stichtelijk woordje over de bedreiging van het gebied neem je op de koop toe.

Lees meer...

'Oudje' nog lang niet uitgeblust

ZEGVELD - Met een man of tien hebben (ex) brandweerlieden uit Zegveld drie jaar lang geklust om de ouwe trouwe brandweerauto uit 1957, een Chevrolet met Kronenburg-opbouw, op te knappen. Vandaag om half twaalf, op de Brandweerdag, krijgt Zegveld het resultaat te zien. Voor de foto poseren ex-commandant Henk van Dam (linksvoor), Minikus Heemskerk, Jan Beukers, Wim Hoogendoorn en Jan Muijt in de bijpassende oude uniformen; achter het stuur de huidige brandweercommandant Gert-Jan Langerak. De auto deed tot 1977 dienst in Zegveld.

Bron: AD Woerden 30 juni 2012

Instrumenten voor KNA

ZEGVELD - Muziekvereniging Kunst Na Arbeid heeft 23 instrumenten kunnen aanschaffen. Kunst na Arbeid heeft in de afgelopen maanden les gegeven aan de groepen 5 en 6 van basisschool Jorai in Zegveld. De scholieren leerden een blaasinstrument en slagwerk bespelen en gaven tot slot een concert. De leerlingen spelen 5 juli weer tijdens een KNA-concert in de Milandhof. De samenwerking met de school en de instrumenten geven een impuls aan de muzieklessen van KNA.

Lees meer...

Boeren, burgers en kaas
"Samen de puurheid bewaren"

Foto/tekst: Daniëlle Verweij
Men neme een burgemeester, een kaashandelaar en een kaasmaker uit Woerden. Dit vullen we aan met een acteur/regisseur/ommelandliefhebber en een boerenspecialist uit Zegveld. Voeg dit samen in een authentieke kaasomgeving. Laat een bevlogen veehouder fungeren als bindmiddel en kritisch vragensteller. Resultaat: een smaakvol, goudgeel samenzijn. Doordrenkt met innige liefde voor Woerden en de ommelanden.

Woerden     - Ik wil jullie allen vragen te reageren op het belang van de ommelanden ten opzichte van Woerden. Of misschien wel andersom. Woerden was altijd het epicentrum van de ommelanden, daar werd de handel gedreven. Wat is het belang in het kader van de handel, de politiek, de burgers?", zegt Bert Vollering. Het woord is aan de burgemeester.
Hans Schmidt: "Ommelanden hebben van oudsher een steunfunctie voor de stad. Want daar werd de kaas gemaakt en in de stad werd het verhandeld. En dat wordt echt niet op het stadhuis bepaald. Toen ik hier net kwam, ben ik met Woerdenaren door de stad gaan lopen.

Lees meer...

Siveo'60 trainers jeugd

Zegveld Siveo '60 is zeer verheugd met de aanstelling van 2 bekende jeugdtrainers. Peter de Jong en Mike van der Steen zijn volgend seizoen de nieuwe jeugdtrainers. Zij gaan samen de A- en B-junioren trainen en doen de begeleiding van de A-junioren bij wedstrijden. Daarnaast zal Peter de Jong 1 keer per week de C-junioren trainen en verzorgt Mike van der Steen de training en begeleiding van de D1. Het stratenvoetbal in Zegveld zal plaatsvinden op zaterdag 9 juni. In de ochtenduren voor de jongens en meisjes van 6-13 jaar en in de middag voor iedereen vanaf 14 jaar. Het wordt weer leuk met dit keer naast het après stratenvoetbal ook op Groot-beeld de EK-start van Oranje tegen Denemarken. Meer informatie (ook nog over deelname) via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Lees meer...

Ook dit is een sportieve prestatie! Zegveldse jongeren, die afgelopen weekend op een tandem vanuit het land van onze Oosterburen voor het goede doel naar huis zijn gefietst. Chapeau!

Met elkaar aanpakken - 't Veenweiden Innovatiecentrum'

Redactie - Zegveld
Tijdens de officiële start van het Veenweiden Innovatiecentrum (VIC) op 9 mei wordt in Zegveld 'de kracht van samenwerken' gevierd.
Het is het resultaat van drie jaar intensieve samenwerking van diverse partijen. Met als doel te komen tot een gezamenlijke, integrale aanpak voor de vragen en uitdagingen rond het veenweidegebied.
Eén centraal punt waar kennis en kunde over waterbeheer, landbouw, bodemdaling, broeikasgasemissies, ecologische kwaliteit wordt gedeeld en doorontwikkeld. Het draait om gezamenlijk werken aan praktijkgerichte en praktische oplossingen ten gunste van alle betrokkenen in het veenweidegebied. Voor de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht, de zes waterschappen in het Groene Hart en Laag Holland, LTO Noord en E,L&I is dit ook de basis waarop hun bijdrage aan het VIC is gebaseerd. Op 9 mei stelt Jan Heijkoop, bestuursvoorzitter de andere bestuursleden voor aan de genodigden en ondertekent met de betrokken partijen de samenwerkingsovereenkomst. De heer Weber, gedeputeerde Zuid-Holland en de heer Poelman, dijkgraaf Stichtse Rijnlanden delen hun verwachtingen en ambities samen met, namens het bedrijfsleven, de heer Ruiter van FrieslandCampina en namens belangenorganisaties de heer Romijn van LTO Noord rondom het VIC. Ook het (groen) onderwijs (oftewel: de ondernemers van morgen) is betrokken bij het VIC.

Lees meer...

Sloop Rabogebouw vordert

ZEGVELD - De sloop van de voormalige Rabobank in Zegveld is deze week begonnen. Het perceel is rondom afgezet met hekken. Op deze plek komen appartementen en commerciële ruimten. Van de woningen zijn er al acht verkocht en voor een van de commerciële ruimten is ook al een gegadigde. Eind april gaat de eerste paal voor de nieuwbouw de grond in en naar verwachting «wordt de bouw een jaar later afgerond.

Lees meer...

Opruimactie Nijverheidsbuurt Zegveld

Op het bedrijventerrein Nijverheidsbuurt in Zegveld staan veel zaken op de openbare weg die daar niet thuishoren. De gemeente wil deze verrommeling tegengaan en verzoekt daarom de eigenaren deze voorwerpen weg te halen. Zij krijgen hiervoor ruim drie weken de tijd. Om dit kenbaar te maken, heeft de gemeente vrijdag 24 februari op alle voorwerpen een besluit geplakt waarin staat dat deze voor 19 maart a.s. moeten zijn weggehaald. Gebeurt dit niet op tijd, dan verwijdert de gemeente de voorwerpen en slaat ze op. De eigenaar betaalt dan niet alleen de kosten van verwijdering, maar ook de kosten van de opslag. Heeft de eigenaar zich na 13 weken niet gemeld, dan worden de voorwerpen vernietigd.
Het Woerdense college gaat ervan uit dat alle eigenaren tijdig hun eigendommen zullen weghalen, zodat de openbare ruimte opgeruimd en bruikbaar is.

Lees meer...

Zegveldse spel: al 32 jaar lachen!

Door: Janine Hoogendoorn
Zegveld - Volgende week is het weer zover, dan vindt namelijk hét Zegveldse Verenigingenspel plaats. Ciska Klooster van de CSZ vertelt over dit jaarlijkse evenement, waar veel mensen een avondje lang plezier aan beleven. Ciska Klooster heeft ook dit jaar weer de vragen voor het Verenigingenspel bedacht. "Ja, het is een hele opgave om al die vragen te verzinnen, maar daar krijg je dan wel weer een topavond voor terug. Ook krijgen we veel hulp van andere mensen die met goede ideeën komen voor vragen." Ciska Klooster vertelt. Het Verenigingenspel is oorspronkelijk verzonnen door Arie Vink en vindt voor de 32e keer plaats. "Ik doe het altijd nog met veel plezier. Hoe we de vragen verzinnen, tja, je loopt er soms zomaar tegenaan, je staat in de Coop en bedenkt je ineens: goh, er zijn veel soorten koekjes, daar zouden we ook een vraag over kunnen verzinnen."

Lees meer...